Proizvodnja iz kopnenih vjetroelektrana je predvidljiva

Autor: N. D. Objavljeno: 04.04.2024. 🕜 11:30 Lokacija: Zagreb
  • Rotor vjetroturbine (izvornik: Greens and Blues / Shutterstock, 2011.)

• vjetroturbine, vjetroelektrane, vjetroenergija, vjetroagregati
    Izvor: Greens and Blues / Shutterstock

Varijacija proizvodnje iz kopnenih vjetroelektrana u Europi u 15 godina je značajna a vjetar se ne smanjuje

Globalna proizvodnja energije iz vjetroelektrana na kopnu je "vrlo predvidljiva", pokazuje nova studija. Godišnje varijacije ostaju unutar raspona od ± 3% diljem svijeta, prema Eoltech studiji. Eoltech, konzultantska tvrtka u procjeni izvora vjetra i sunca, objavila je rezultate nove studije čiji je cilj procijeniti varijacije u globalnim resursima vjetra u posljednjih 15 godina. Podaci pokazuju da je globalna proizvodnja energije vjetra ima godišnje varijacijame unutar raspona od ±3%. Ovi se rezultati temelje na indeksu irec, indeksu energije vjetra koji pokriva 80% svjetskih kopnenih vjetroelektrana instaliranih do 2023.

Studija kombinira irec indekse energije vjetra koje Eoltech objavljuje svakog mjeseca za 300 geografskih područja diljem svijeta s najvećim brojem vjetroelektrana. Agregiranjem i ponderiranjem ovih podataka, Eoltech je uspio generirati "Globalni" i "Europski" indeks energije vjetra i pružiti pregled globalnih trendova resursa vjetra u posljednjih 15 godina.

Globalni indeks pokriva geografska područja u kojima se od 2023. nalazi oko 80% svjetskih operativnih kopnenih vjetroelektrana, dok Europski indeks pokriva 97% operativnih vjetroelektrana na kontinentu. Europski indeks pokazuje da su godišnje varijacije u resursima vjetra unutar raspona od ± 7% u Europi, u usporedbi s ± 3% na globalnoj razini.

Vjetroelektrane imaju veliku raznolikost režima vjetra, što na lokalnoj razini uzrokuje značajnu varijabilnost resursa iz godine u godinu. Na lokalnoj razini, proizvodnja vjetroelektrane može se značajno razlikovati od godine do godine, do 25%, zbog varijacija resursa vjetra. Ali u većem opsegu (Europa, svijet), akumulirana proizvodnja mnogo je stabilnija. Također treba napomenuti da naša analiza ne pokazuje nikakav trend pada globalnih resursa vjetra tijekom posljednjih 15 godina. Da, vjetar uvijek puše negdje na planeti, a ovo je dobra vijest za budućnost energije vjetra,” komentirao je Habib Leseney, izvršni direktor Eoltecha.

Dizajn Ireca uključuje podatke iz ERA5, jednog od najnovijih setova podataka klimatske analize koje je proizveo Europski centar za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF). Ovaj pokazatelj uglavnom koriste upravitelji i vlasnici vjetroelektrana za usporedbu varijacija u njihovoj proizvodnji iz jednog razdoblja u drugo. 

 

TAGOVI