Slovenija sufinancira solare

Autor: N. D. Objavljeno: 04.04.2024. 🕜 08:57 Lokacija: Ljubljana (Slovenija)
  • Kuća sa sunčanom elektranom na krovu (izvornik: Shutterstock 2013.)

• sunčane elektrane, fotonaponski sustavi, solarni krovovi
    Izvor: Shutterstock

Isplativije je odmah ići i s ugradnjom baterije a poticaji nisu tako ludo izdašni kao u Hrvatskoj

Slovenska vlada je jučer na sjednici Vladina odbora za gospodarstvo uvrstila projekt samoopskrbe kućanstava električnom energijom u važeći plan razvojnih programa 2024.-2027. Predviđeno je sufinanciranje solarnih elektrana za individualnu i društvenu samoopskrbu. Na raspolaganju će biti 14 milijuna eura bespovratno.

Iznos bespovratnog novčanog poticaja bit će 50 eura za kW instalirane nazivne snage bez baterije, a 500 eura za kW instalirane nazivne električne snage snaga s rezervnom baterijom.

U oba slučaja financijski poticaj ne može iznositi više od 25 % opravdanih troškova, a dodjeljuje se za najviše 80% zbroja priključnih snaga.

Priznati troškovi ulaganja s porezom na dodanu vrijednost bit će troškovi nabave uređaja, troškovi ugradnje i puštanja u rad sustava te troškovi pripadajućih elektroinstalacija i opreme. Ministarstvo procjenjuje da će poticaj biti dodijeljen za 20.440 zahtjeva, od čega će 70 % zahtjeva biti za uređaje za samoopskrbu bez baterije s prosječnim iznosom subvencije od 500 eura, a 30 % zahtjeva za uređaje s baterijom s prosječnim iznosom subvencije od 5000 eura.

Novac će se osigurati iz Fonda za klimatske promjene a predviđeno je da financiranje traje do kraja 2025. ili dok se sredstva ne potroše.

TAGOVI