Europska istraga oko subvencija za kinesku fotonaponsku opremu

Autor: N. D. Objavljeno: 04.04.2024. 🕜 10:19 Lokacija: Bruxelles (Belgija)
  • Izvođenje fotonaponskih sustava u Kini (izvornik: Jenson / Shutterstock, 2020.)

• fotonaponski sustavi, fotonaponski moduli, sunčane elektrane
    Izvor: Jenson / Shutterstock

U tjedan dana već druga istraga usmjerena protiv kineskih ponuditelja gradnje sunčanih elektrana

Europska unija pokrenula je istragu o tome jesu li subvencije omogućile kineskim tvrtkama da predaju potencijalno dampinške ponude za izgradnju velike sunčane elektrane u Rumunjskoj, u sad već drugoj primjeni novog zakona o zaštiti trgovine u jednom tjednu. EU je lani usvojio Uredbu o stranim subvencijama, koja Bruxellesu omogućuje ispitivanje tvrtki koje se natječu na javnim natječajima u bloku većem od 250 milijuna eura.

U slučaju golemog solarnog parka od 110 MW u Rumunjskoj, Europska komisija pokrenula je istragu o tome jesu li dvije kineske tvrtke koje se natječu za ugovor primatelji stranih subvencija. "Dvije nove detaljne istrage o stranim subvencijama u sektoru solarnih panela imaju za cilj očuvanje europske gospodarske sigurnosti i konkurentnosti", rekao je povjerenik za unutarnja tržišta Thierry Breton u priopćenju za javnost.

 
Kineska komora u EU vrlo je zabrinuta

 

Prvi istragom pogođeni konzorcij je investicija rumunjske tvrtke s njemačkom podružnicom kineskog solarnog titana LONGi. Drugi pogođeni ponuditelj, Shanghai Electric, u 100% je vlasništvu i pod kontrolom kineske vlade. Bruxelles sada ima 110 dana, računajući od 4. ožujka kada su ponude predane, da utvrdi jesu li "navodne strane subvencije" možda omogućile kineskim tvrtkama da "predaju neopravdano povoljnu ponudu;" rekla je Komisija.

Po završetku istrage, izvršna vlast EU-a može prihvatiti sve obveze koje su preuzele tvrtke da poprave situaciju, blokirati ponudu ili se ne miješati. Međutim, nejasno je hoće li do ovoga doći: kada je prvi put primijenjen zakon o stranim subvencijama, kineska željeznička kompanija koja je bila predmet istrage po kratkom se postupku povukla iz bugarskog natječajnog postupka, piše Euractiv.

Ako istraga doista utvrdi da su kineske tvrtke imale koristi od subvencija, mogu predložiti mjere "popravke" za suzbijanje nepravedne konkurentske prednosti. Komisija može prihvatiti ili odbiti te prijedloge ili može blokirati dodjelu ugovora. Kineska gospodarska komora pri EU rekla je u izjavi da je "ozbiljno zabrinuta zbog uzastopnih dubinskih istraga protiv kineskih poduzeća", dodajući da su do danas sve tri istrage bile usmjerene na kineske tvrtke.

 

TAGOVI