Najveće svjetske banke počinju objavljivati omjer financiranja zelene i fosilne ekonomije

Autor: N. D. Objavljeno: 04.04.2024. 🕜 11:14 Lokacija: Zagreb
  • Stare novčanice od 100 američkih dolara (izvornik: Dewayne Flowers / Shutterstock)

• novac, dolari, financije
    Izvor: Dewayne Flowers / Shutterstock

Najbolji globalni omjer ulaganja ima Morgan Stanley, drugi daleko zaostaju

Ako svijet želi ograničiti globalno zagrijavanje na 1,5°C, ulaganja u infrastrukturu s niskim udjelom ugljika morat će dramatično premašiti potrošnju na fosilna goriva, što sada nije ni približno tako. Za banke to znači ogromno povećanje financiranja i kapitalnih olakšica za zelenu energiju i postupno smanjenje potpore za fosilna goriva.

Naime, Citigroup Inc. nedavnim sporazumom pridružio se JPMorgan Chase & Co. u pristanku na otkrivanje ulagačima svojih omjera financiranja niskougljičnih izvora energije i udjela svojih aktivnosti financiranja projekata u fosilnim gorivima.

Mjerni podatak o kojem su se Citi i JPMorgan dogovorili izvješćivati ​​sličan je indeksu koji je razvio BloombergNEF. BNEF procjenjuje da je JPMorgan 2022. osigurao 80 centi financiranja za projekte i tvrtke s niskim udjelom ugljika za svaki dolar potrošen na aktivnosti vezane uz fosilna goriva, u omjeru 0,8:1. Također, BNEF procjenjuje omjer Citigroupa na 0,6:1.

Ono što je ključno i čini razliku od BNEF metrike, objave banaka mogu uključivati ​​privatne transakcije, kao što su izravne pozajmice i bilateralne pozajmice. Najčešće citirani scenariji koji su u skladu s ograničavanjem zagrijavanja na 1,5°C impliciraju da ulaganja u realnu ekonomiju moraju doseći minimalni omjer od 4:1 do 2030. U ovom trenutku, Morgan Stanley ima najveći omjer: 1,3:1, što znači da je na svaki dolar uložen u fosilne izvore 1,3 USD uloženo u zelene projekte. Za ilustraciju, računa se da je globalni prosjek samo 0,73:1, što sugerira da je pred financijskim sektorom i društvom općenito vrlo vrlo dug put za odmak od fosilnih goriva.

TAGOVI