Izvrsni rezultati bušenja u Velikom Korenovu

Autor: B. O. Objavljeno: 09.04.2024. 🕜 13:59 Lokacija: Bjelovar
  • Geotermalna bušotina Ideco 301 kod Velikog Korenova pokraj Bjelovara (foto: BL, ožujak 2024.)

• Bjelovar, Veliko Korenovo, geotermalna energija, bušotine, geotermalna voda
    Izvor: B.L.

Završna konferencija projekta gradnje bušotine za korištenje geotermalne energije u Bjelovaru

Projekt izgradnje bušotine u Velikom Korenovu za korištenje geotermalne energije u Bjelovaru završen je ovaj tjedan. Stoga je održana i završna konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati projekta koji su premašili sva očekivanja. 

Bušotina je na dubini od 1290 metara dubine, gdje je voda u ležištu 83 stupnja. Temperatura na površini je 70,1 stupanj.

Gradonačelnik Dario Hrebak istaknuo je da je riječ o projektu koji će puno značiti za Bjelovar. Napomenuo je da je geotermalna energija velik potencijal te da se u panonskoj Hrvatskoj može napraviti 200 bušotina. Bjelovar s postojećom bušotinom može opskrbiti deset hektara stakleničke proizvodnje, dodao je. 

U Gradu Bjelovaru podsjećaju kako je projekt sufinanciran sredstvima Kraljevine Norveške, Islanda i Lihtenštajna. Ukupna vrijednost projekta je nešto manje od 3,5 milijuna eura. Od toga, na bespovratna sredstva otpada 1,3 milijuna eura. Također, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gradu je za projekt bušotine osiguralo dodatnih milijun eura. 

"Cilj projekta je povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, smanjenje emisije CO2 te povećanje sigurnosti opskrbe", javlja Grad Bjelovar.

TAGOVI