Počeli su građevinski radovi na geotermalnoj bušotini

Autor: N. D. Objavljeno: 21.11.2023. 🕜 11:53 Lokacija: Bjelovar
  • Fotografija iz vremena gradnje GTE Velika 1 (izvornik: nepoznat, 2016.)

• GTE Velika 1, geotermalna energija, geotermalne elektrane, geotermalna istraživanja
    Izvor: GTE Velika

Napreduju radovi u Velikom Korenovu

U Bjelovaru u Velikom Korenovu već traju građevinski radovi koji su preduvjet za istražno bušenje geotermalnih voda, objavio je grad. Radove provodi Crosco

Plan je da se buši na 1500 metara, a procjenjuje se da bi se mogla dobiti temperatura vode od oko 80 stupnjeva Celzija. Ukupna vrijednost projekta je 4,4 milijuna eura. Gradonačelnik Dario Hrebak je istaknuo kako se ovaj projekt radi u partnerstvu s Kraljevinom Norveškom, Islandom i Lihtenštajnom koji su osigurali 1,3 milijuna eura, dok je Ministarstvo regionalnog razvoja osiguralo milijun eura, a ostatak Grad Bjelovar.

Ova bušotina grijat će poduzetničku zonu i ona stvara nova radna mjesta. Vjerujem da će to biti preporod grada Bjelovara, i kao što sam obećao prije nekoliko godina, na ovim će livadama raditi nekoliko tisuća ljudi i to će biti jedna od najmodernijih gospodarskih zona u Hrvatskoj“,  naglasio je Hrebak te dodao da se u proračunu za sljedeću godinu nalazi 1,5 milijuna eura za gradnju poslovne zone Korenovo koja se proteže na 80 hektara te da se početak gradnje očekuje u lipnju sljedeće godine. Činjenica je, napominje, i da Bjelovar ima pet, šest lokacija gdje se mogu napraviti takve bušotine. Tako smatra da bi u narednih desetak godina Bjelovar trebao biti prvi hrvatski u potpunosti održiv grad.

Zvonimir Žarec, direktor Termi Bjelovar, gradske tvrtke koja je investitor-naručitelj projekta izgradnje bušotine, kazao je kako su u tijeku pripremni građevinski radovi koji će trajati oko mjesec i pol dana te da bi polovicom siječnja trebalo biti postavljeno bušotinsko postrojenje, dok samo bušenje kreće u drugoj polovici siječnja.

 
Informacije o ležištu

 

Bušenje traje 45 dana, a tu su i dva tjedna testiranja bušotine gdje ćemo dobiti sve one podatke koji su nam potrebni za dalje - izdašnost bušotine, temperaturu vode, tlakove i ono najbitnije možemo li tu vodu odmah eksploatirati ili će biti potrebni dodatni radovi“ kazao je Žarec. Istaknuo je da nakon toga kreće druga faza, a riječ je o pripremi geotermalnog elaborata o rezervama koji se mora podnijeti kako bi mogli iskorištavati geotermalnu energiju. Zadnja dozvola je ona koja se mora dobiti za korištenje geotermalne energije.

Gradonačelnik Hrebak ponavlja kako je riječ o velikom projektu koji će promijeniti Bjelovar nabolje, a uz to dodaje i kako će Grad Bjelovar biti grad s najmanjim porezom na dohodak u državi, s najmanjim komunalnim davanjima u državi, a onda i s toplom vodom koja će grijati poduzetničku zonu koja će ujedno biti jedna od najvećih u ovom dijelu Hrvatske te da će kruna svega biti brza cesta koja će do Korenova doći 2026. godine.

 

TAGOVI