Svi europski projekti u vodiku na jednom mjestu

Autor: N. D. Objavljeno: 20.11.2023. 🕜 08:41 Lokacija: Zag
  • Radovi na polaganju plinovoda (izvornik: Shutterstock, 2007.)

• plinovodi, naftovodi
    Izvor: Shutterstock

Nova interaktivna karta ENTSOG-a, GIE, Eurogasa, CEDEC-a, GEODE i GD4S

Prošli tjedan je objavljeno najnovije izdanje zajedničke interaktivne karte ENTSOG, GIE, Eurogas, CEDEC, GEODE, GD4S, napravljene u suradnji s European Hydrogen Backbone Initiative. Ažurirana karta prikazuje status planiranih vodikovih projekata u 2030., 2040. i 2050. godini i obuhvaća vodikove projekte za distribuciju tog plina, prijenos, uvozne terminale, skladištenje, potražnju i proizvodnju.

Za ovo izdanje prijavljen je ukupno 91 novi projekt u svim dijelovima lanca vrijednosti vodikove infrastrukture. Otprilike dvije trećine tih predanih projekata odnosi se na potražnju i proizvodnju vodika. Karte vodikove infrastrukture ažurira se dva puta godišnje, kako bi se osiguralo da je to "živa" karta koja sadrži najažurniji status mreže vodikovih projekata.

Ovo izdanje karte uključuje više od 120 projekata u transportu vodika, 50 projekata distribucije, 60 projekata skladištenja vodika, 20 projekata vodikovih terminala i luka, 20 projekata potražnje za vodikom te 160 proizvodnih projekata. U Hrvatskoj je na kartu ucrtana magistralna plinska infrastruktura, međutim još nema ucrtan niti jedan drugi projekt. Zanimljivo je da se planira nastavak gradnje magistralnih plinovoda do granice s Crnom Gorom, no ni ta zemlja a niti Albanija nemaju ucrtane plinske infrastrukture na karti. 

Novo izdanje pokazuje da je infrastruktura pokretač razvoja vodikovog gospodarstva i da nije usko grlo, ako se postavi u velikom opsegu i na vrijeme uz odgovarajuću podršku za nositelje projekta. Prenamjena postojeće infrastrukture ključna je za povezivanje klastera ponude i potražnje vodika kako bi se stvorila paneuropska okosnica koja će omogućiti trgovinu diljem EU-a.

Skladištenje vodika bitna je tehnologija potrebna za nastanak budućnosti temeljene na OIE i vodikovog ekosustava. Terminali i luke ključni su za olakšavanje uvoza vodika i njegovih derivata kada količine proizvedene u EU ne bi pokrile rastuću potražnju.

 

 

TAGOVI