Karlovac potiče osnivanje energetske zajednice u zgradama

Autor: B. O. Objavljeno: 21.11.2023. 🕜 08:20 Lokacija: Karlovac
  • Pogled na Zvijezdu - središte Karlovca (foto: xbrchx / Shutterstock, 2023.)

• Karlovac, gradovi, baština, Karlovačka županija
    Izvor: xbrchx / Shutterstock

Javni natječaj za poticanje korištenja obnovljivih izvora za pilot-projekt postavljanja sunčane elektrane za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju u višestambenoj zgradi

Prva višestambena zgrada u Hrvatskoj koja sunčanom elektranom proizvodi električnu energiju za svoje potrebe, bude li sve po planu, bit će jedna od karlovačkih. 

Grad Karlovac je, naime, objavio javni natječaj za poticanje korištenja obnovljivih izvora energije za pilot-projekt postavljanja sunčane elektrane za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju u višestambenoj zgradi osnivanjem energetske zajednice.

Pilot-projekti energetskih zajednica zaživjet će u Karlovcu, Zaboku i Samoboru zahvaljujući europskom projektu 'Shares' i Regionalnoj energetsko-klimatskoj agenciji Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA). Međutim, samo Karlovac planira sunčanu elektranu na višestambenoj zgradi kojoj će sufinancirati provedba projekta s najviše pet tisuća eura, tj. do 50 posto investicije.

Osim financijske pomoći, tj. subvencije, pružit će stručnu pomoć u pripremi tehničke dokumentacije za gradnju sunčane elektrane (idejno rješenje, glavni projekt…) te ostalu stručnu pomoć potrebnu za uspostavu Zajednice potrošača vlastite obnovljive energije u višestambenoj zgradi. Nju čine članovi suvlasničke zajednice, objavljeno je na stranicama Grada Karlovca.

Uvjeti koje zgrade zainteresirane za ovu subvenciju moraju ispuniti, kao i potrebna dokumentacija te ostale pojedinosti dostupni su na stranici www.karlovac.hr. 

Natječaj je otvoren do 17. prosinca.

TAGOVI