Predstavljen projekt za uvoz zelenog amonijaka u Hrvatsku

Autor: N. D. Objavljeno: 20.11.2023. 🕜 09:47 Lokacija: Krk
  • Satelitski snimak DINA Petrokemije u Omišlju
    Izvor: DINA Petrokemija

Green Energy Park ima ambiciozne planove u amonijaku i vodiku

Delegacija brazilske države Piaui jučer je posjetila lokaciju nekadašnje petrokemije Dina u Omišalju na Krku gdje bi trebao zaživjeti projekt Green Energy Park Krk. Riječ je o stvaranju opskrbnog lanca za uvoz zelenog amonijaka i opskrbu europske industrije vodikom. Predstavljajući projekt generalni direktor Green Energy Parka, Bart Biebuyck, kazao je da je ideja da se u Omišlju napravi uvozni terminal zelenog amonijaka koji će dolaziti iz raznih država, među kojima je i Brazil, piše Novi list.

"Europa ima jasne ciljeve da se dekarbonizira i da do 2030. godine proizvede više od 20 milijuna tona vodika godišnje. Pola toga može se uvesti putem kemikalija koje prenose vodik. Zeleni amonijak je nositelj energije – iz njega se opet može odvojiti vodik. Stoga na Krku planiramo napraviti uvozni terminal gdje će dolaziti amonijak iz zemalja u kojima je proizvodnja energije jeftinija nego u Europi. Potpisano je pismo namjere za izgradnju proizvodno-izvoznog kompleksa u sjeveroistočnoj brazilskoj državi Piaui. Prva zelena tvornica amonijaka, čiju izgradnju priprema Green Energy Park, bila bi smještena u posebnoj gospodarsko-obrtničkoj zoni i dosegla bi kapacitet od pet milijuna tona godišnje. Od toga se petina namjerava poslati na Krk", kazao je Biebuyck.

 
Opskrba sjeverne Italije i južne Njemačke

 

Dolaskom na Krk amonijak bi se konventirao u vodik koji bi se koristio za energiju u industriji, a u planu je razviti proizvodnju koja će opskrbljivati veliki dio Europe.

Biebuck je pojasnio da tvrtka pretendira postati ulazni južni koridor za sjevernu Europu. Riječ je o opskrbi industrijskih središta u sjevernoj Italiji, južnoj Njemačkoj i drugim obližnjim područjima. Finalni potrošač bit će teška industrija koja danas koristi fosilna goriva ili prirodni plin. 

Amonijak će na Krk stizati tankerima, a kako je najavio Biebuyck, izgradit će se i spremnici zapremine 100.000 m3. Prvi bi trebao biti gotov najranije 2027. godine. Početni godišnji kapacitet čvorišta GEP Krk za uvoz, skladištenje i distribuciju zelenog vodika iznosit će deset milijuna tona, a od te količine može se proizvesti 1,8 milijuna tona vodika.

GEP Krk prvu fazu procjenjuje na pola milijuna eura, a cilj je da ukupna investicija dosegne dvije i pol milijarde. Ideja je napraviti i inkubator vodika na Krku te u projekt uključiti razne institucije, među kojima je i Sveučilište u Rijeci. GEP Krk je trenutno u fazi projektiranja, izrađuje se studija izvodivosti. Dodajući da se radi o dugoročnom projektu koji bi u potpunosti mogao zaživjeti za desetak godina Biebuyck kaže da se trenutno u Europi razvija šest sličnih terminala, a GEP Krk želi biti prvi na ovom području te se upisati na kartu europskog vodika. Prema njegovoj najavi Krk bi trebao postati jedan od ulaza vodika u Europu. Lokacija se ujedno nadovezuje na vodikove koridore, čije je formiranje predviđeno od strane Europske alijanse za čisti vodik.

 

 

TAGOVI