Italija je dobila divovsku agrosunčanu elektranu

Autor: B.L. Objavljeno: 24.11.2023. 🕜 09:56 Lokacija: Maarssen (Nizozemska)
  • Polje suncokreta u suton kao ilustracija Sunčeve energije (izvornik: Vitaly Krivosheev / Shutterstock, 2011.)

• suncokreti, Sunčeva energija, poljoprivreda
    Izvor: Vitaly Krivosheev / Shutterstock

Postrojenje snage 70 MW u pogon je pušteno u Laciju u središnjem dijelu zemlje

Britanska energetska tvrtka Cero Generation, specijalizirana za projekte iskorištavanja Sunčeve energije, objavila je kako je u talijanskoj regiji Laciju, u neposrednoj okolici, u pogon pustila agrosunčanu elektranu snage 70 MW. Radi se o ASE Pontinia koja je ujedno Ceroov prvi takav projekt u Italiji, a proizvodit će električnu energiju kojom će se opskrbljivati 47 000 talijanskih kućanstava. Istodobno će se, zahvaljujući proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora, tj. Sunčeve energije, ekvivalentne emisije ugljikovog dioksida (u odnosu na jednaku proizvodnju iz fosilnih goriva) smanjiti za oko 40 000 t godišnje.

Elektrana je izgrađena na 135 ha zemljišta, pri čemu će se oko 65% te površine moći i dalje koristiti za poljoprivredu. U skladu s time, Cero je sklopio sporazum s društvenom farmom Fattoria Solidale del Circeo koja će pri tome omogućiti obavljanje prakse za ugrožene ili socijalno isključene osobe. Radeći na poljoprivrednim površinama ispod fotonaponskih modula one će tako moći naučiti o uzgoju usjeva pomoću biodinamičkih i metoda s učinkovitom potrošnjom goriva, čime će se olakšati njihovo ponovno uključivanje u zajednicu.

Za kupnju proizvedene električne energije iz nove elektrane sklopljena su dva 10-godišnja virtualna ugovora o kupnji električne energije (VPPE) i to s proizvođačem piva Heinekenom i elektrotehničkom industrijom Philips. Tako će Heineken otkupljivati 64 GW h godišnje, a Philips 16 GW h godišnje. Dvije tvrtke će također imati koristi od jamstva o podrijetlu električne energije jer će im to smanjiti ugljični otiske. Uostalom, Heineken je za cilj postavio postizanje neto nulte emisiju u cijelom svojem vrijednosnom lancu do 2040. i opskrbu svojih pivovara isključivo električnom energijom iz obnovljivih izvora do 2030., dok je Philips u svojem poslovanju ugljično neutralan još od 2020. godine, objavio je energetski portal 'Power Engineering International'.

TAGOVI