Pismom protiv industrijske neravnoteže

Autor: B. O. Objavljeno: 27.11.2023. 🕜 09:36 Lokacija: Hamburg (Njemačka)
  • Obnovljivi izvori: sunčane elektrane i vjetroelektrane (izvornik: Shutterstock, 2013.)

• obnovljivi izvori, sunčane elektrane, vjetroelektrane
    Izvor: Shutterstock

Njemački proizvođači opreme za obnovljive izvore pozivaju na nove kriterije za nadmetanje

Nekoliko njemačkih proizvođača vjetroenergetske i opreme za korištenje Sunčeve energije pozvalo je na nova mjerila Europske unije za nadmetanje koja bi pomogla u borbi protiv strane konkurencije, posebice iz Kine.

"U ovim izazovnim vremenima za Europu kao poslovnu lokaciju, ključno je stvoriti ulagački okvir za buduće industrije koji posebice prepoznaje i promiče snagu europskih lanaca vrijednosti", priopćile su tvrtke u zajedničkom pismu njemačkom kancelaru Olafu Scholzu i drugim ministrima.

Klimatski prihvatljivim i društveno održivim lancima opskrbe trebalo bi dati veću težinu u promicanju budućih tehnologija kao što su fotonaponski moduli i vjetroenergija, ustvrdili su.

 

SAD i Kina

Pismo, o kojem je u protekli petak izvijestio časopis Der Spiegel, potpisale su tvrtke uključujući Meyer Burger, koja ima proizvodne pogone za fotonaponske ćelije i module u istočnoj Njemačkoj, te Savezno udruženje za vjetorenergiju (BWE). 

Meyer Burger je više puta kritizirao ono što opisuje kao industrijsku neravnotežu između Njemačke i zemalja poput Sjedinjenih Američkih Država i Kine.

Pismo je pozvalo Saveznu vladu da zahtijeva nove obvezujuće kriterije za nadmetanje za projekte obnovljivih izvora kao dio trenutačnih pregovora u Europskom vijeću, izvijestila je njemačka novinska agencija DPA.

TAGOVI