Grupna nabava sunčanih elektrana

Autor: B. O. Objavljeno: 27.11.2023. 🕜 11:49 Lokacija: Zagreb
  • Radovi na postavljanu fotonaponskih modula na krov (izvornik: Shutterstock, 2013.)

• sunčane elektrane, fotonaponski moduli, fotonaponski sustavi
    Izvor: Shutterstock

Poziv za sudjelovanje u grupnoj nabavi otvoren je do 25. siječnja iduće godine

Na sunčanoj strani, servis Zelene energetske zadruge (ZEZ) za podršku u realizaciji sunčanih elektrana, poziva građane iz cijele Hrvatske spremne na ugradnju fotonaponskih sustava za obiteljsku kuću, tvrtku ili obrt da se uključe u grupnu nabavu opreme i ugradnje takvih elektrana. Cilj je osigurati veću isplativost ugradnje sunčane elektrane izborom opreme visoke razine kvalitete po povoljnijim uvjetima te sigurnost i podršku u cjelokupnom procesu njene realizacije, priopćeno je iz ZEZ-a

Grupna nabava servisa Na sunčanoj strani podrazumijeva nabavu opreme i usluge ugradnje sunčane elektrane. U suradnji s partnerskim instalaterima sunčanih elektrana, servis sudionicima nudi tri mogućnosti nabave koje se razlikuju u kategoriji kvalitete, rokovima jamstva proizvođača nakon ugradnje te cijeni opreme. 

"Proces grupne nabave pokrenuli smo s ciljem da svima koji se 'bore' s razumijevanjem ponuda za opremu, izborom instalatera, osiguranjem termina ugradnje, promjenama u cijenama i drugim aktualnostima na tržištu, proces realizacije solarne elektrane učinimo bržim, jednostavnijim i isplativijim", pojasnila je Veselina Harabajs, voditeljica poslovnog razvoja servisa Na sunčanoj strani u Zelenoj energetskoj zadruzi.

 

Dodatne pogodnosti

Konačna količina opreme i broj sudionika grupne nabave odredit će popust koji mogu ostvariti sudjelovanjem u ovakvom procesu realizacije sunčane elektrane. Na temelju iskustva iz prethodnih izdanja grupne nabave, procjenjuje se da će popust iznositi najmanje 15 posto na tržišne cijene. 

Osim toga, sudionicima grupne nabave na raspolaganju su i dodatne pogodnosti poput popusta od 50 posto na izradu glavnog projekta, brzih termina ugradnje te kontinuirane tehničke i savjetodavne podrške u realizaciji sunčane elektrane stručnog tima servisa Na sunčanoj strani. 

Servis je isti oblik nabave organizirao tijekom ljeta za područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije. U nabavu se uključilo 50-ak građana koji su, osim nižih cijena investicije, upravo podršku tijekom svih faza realizacije istaknuli kao ključan pozitivan učinak takvog pristupa. Među njima je i Vilim Lončar iz Zagreba.

"Uspješno smo završili nabavu i ugradnju i prije nekoliko dana u rad pustili sunčanu elektranu snage 8 kW na krovu vlastite obiteljske kuće na Trešnjevci. Izuzetno sam zadovoljan suradnjom sa Zelenom energetskom zadrugom i njihovim stručnjacima u servisu Na sunčanoj strani. Bili su nam podrška u svim fazama procesa, od prvih informacija, izrade projekta, prijave na natječaj za poticaje, pa sve do grupne nabave i same realizacije", izjavio je.

 

Susjedi i poznanici

Uz godišnju uštedu na računu za električnu energiju do 85 posto, ulaganje u sunčanu elektranu se isplati već za šest do osam godina. S očekivanim rastom cijena električne energije u budućnosti te sudjelovanjem u prilikama poput grupne nabave isplatit će se i brže. Pritom, sunčana elektrana je maksimalno učinkovita barem 20 godina, što znači da će, uz manju učinkovitost, čistu energiju proizvoditi i nakon tog razdoblja. Ništa manje važno, Sunčeva energija je prilika za značajno smanjenje ovisnosti o fosilnim energentima te smanjenje štetnih ugljičnih emisija.

"Grupnom nabavom želimo osnažiti građane za ulaganje u Sunčevu energiju koje će im se isplatiti, ali i koje će za njih biti što jednostavnije i brže. Time želimo da na isto potaknu i svoje susjede i poznanike, a posljedično i da potaknu što veće korištenje solarnog potencijala Hrvatske", zaključila je Harabajs.

Poziv za sudjelovanje u grupnoj nabavi otvoren je do 25. siječnja 2024. godine. Za sudjelovanje se zainteresirane fizičke i pravne osobe mogu predbilježiti putem registracijskog obrasca: https://forms.gle/9k434pv2E9R3CewNA.  

Dodatne informacije o grupnoj nabavi moguće je saznati na stranicama https://nasuncanojstrani.hr/, pozivom na broj 01/2090 404 ili slanjem upita na adresu elektroničke pošte solari@zez.coop.

TAGOVI