Sunčeva energija za javni prijevoz u Dubaiju

Autor: B.L. Objavljeno: 24.11.2023. 🕜 10:43 Lokacija: Rim (Italija)
  • Dubai, plaža, novi neboderi i deva (izvornik: Shutterstock 2013.)
    Izvor:

Cilj je ostvarenje javnog prijevoza bez emisija do 2050.

Uprava za ceste i promet (RTA), operator javnog gradskog prijevoza u Dubaiju započeo je s ambicioznim projektom ugradnje sunčanih elektrana na krovove postaja nadzemne željeznice u četvrtima Jebel Ali i Al Qusais i na krovove tramvajske stanice na okretištu Al Sufouh.

Očekuje se da će u sklopu projekta, koji bi trebao biti dovršen u prvom tromjesečju 2024. godine, omogućiti čak proizvesti ukupno 9,959 MW nove snage iz Sunčeve energije. Uz to, projekt će doprinijeti cilju o ostvarenju javnog prijevoza s nultim emisijama do 2050. godine. Naime, dubajska gradska uprava istodobno želi dekarbonizirati sve taksije, limuzine i javne autobuse i projektirati svoje nove zgrade s gotovo nultom potrošnjom energije.

Prošle je godine RTA objavila i  kako su zahvaljujući usvajanju zelenih politika ostvarene godišnje uštede na razini čak 86 milijuna dolara, a u nastojanjima za smanjivanje potrošnje električne energije, vode i goriva provedeno je 36 zelenih energetskih i gospodarskih inicijativa. Konačno, Ujedinjeni Arapski Emirati su također prva zemlja Perzijskog zaljeva koja se obvezala na postizanje nultih emisija do 2050. godine, objavila je talijanska novinska agencija ANSAmed.

 

TAGOVI