Švicarci žele još obnovljivih izvora

Autor: B. O. Objavljeno: 11.06.2024. 🕜 10:40 Lokacija: Zagreb
  • Vrh Matterhorn u švicarskim Alpama (izvornik: Claudia Beyli from Pixabay, 2023.)

• Alpe, Švicarska, planine, priroda
    Izvor: Claudia Beyli / Pixabay

Na referendumu se, među ostalim, 69 posto Švicaraca izjasnilo za dogradnju i proširenje 16 hidroelektrana

Švicarci su u nedjelju na referendumu glasali za to da se omogući širenje obnovljivih izvora, a njih 69 posto se izjasnilo za to da se dopusti izgradnja ili proširenje 16 hidroelektrana.

Ovom se odlukom olakšava i izgradnja velikih sunčanih elektrana i vjetroelektrana sukladno državnom cilju – povećanju domaće proizvodnje električne energije.

Protivnici tvrde da bi Zakon o opskrbi električnom energijom mogao rezultirati uništenjem okoliša, primjerice krčenjem šuma za vjetroagregate, narušavanjem alpskih krajolika solarnim modulima i plavljenjem životinjskih staništa za potrebe izgradnje hidroelektrana.

Švicarska se trenutačno uvelike oslanja na nuklearnu energiju, koja čini 36 posto njezine energetske proizvodnje. Postojeće elektrane ostaju u funkciji sve dok se smatraju sigurnima, javlja Hinin specijalizirani portal Zelena Hrvatska.

Projekcije su istodobno pokazale da su Švicarci odbili tri preostale inicijative, među kojima je i ona o ograničenju troškova za zdravstveno osiguranje. Projekcije je realizirala tvrtka za politička i komunikacijska istraživanja gfs.bern za švicarsku televiziju SRF.

TAGOVI