Varaždinska županija dodijelila potpore za obnovljive izvore

Autor: B. O. Objavljeno: 06.06.2024. 🕜 10:22 Lokacija: Varaždin
  • Panorama Varaždina (izvornik: xbrchx / Shutterstock, 2019.)

• Varaždin, Varaždinska županija
    Izvor: xbrchx / Shutterstock

Ukupno je odobreno više od 111 tisuća eura za 161 korisnika

U Varaždinu su ovaj tjedan građanima uručene odluke o dodjeli bespovratnih sredstava za kupnju ili ugradnju dizalica topline, fotonaponskih elektrana i drugih sustava za obnovljive izvore za obiteljske kuće, kao i za izradu energetskog certifikata ili glavnog projekta.

Zahvaljujući Javnom pozivu za dodjelu bespovratnih sredstava za sufinanciranje troškova izrade dokumentacije za poticanje korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama ukupno je odobreno 111.702 eura za 161 korisnika.

"Već sedmi dan nakon objave Javnog poziva bila su iskorištena sva sredstva planirana za ovu namjenu. To je za svaku pohvalu jer pokazuje da su građani zainteresirani i ulažu u energetsku učinkovitost, u čemu ih Županija podržava i potiče. I dok smo lani sredstva povećali za 60 posto, ove godine smo iz proračuna izdvojili dodatnih 10-ak posto. Potpore su se mogle ostvariti kroz tri mjere, za izradu energetskog certifikata, odnosno izradu glavnog projekta te za kupnju ili ugradnju sustava za obnovljive izvore energije. Svaki pojedinac je mogao dobiti ukupno 1.700 eura bespovratnih sredstava. Gledamo li posljednje tri godine, Županija je iz proračuna izdvojila 250.000 eura, a potpore je dobilo 450 građana", izvijestio je Darko Majhen, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove.

 

Geotermalna elektrana

Odluke je uručio župan Anđelko Stričak, koji je čestitao svim građanima koji su odlučili uložiti sredstva u poboljšanje energetske učinkovitosti svojih obiteljskih kuća, objavljeno je na stranicama Varaždinske županije.

"S obzirom na to da je interes zaista velik, mogu već sada najaviti da ćemo sljedeće godine sredstva za poticanje građana za korištenje obnovljivih izvora najmanje udvostručiti, dakle povećati za minimalno 100 posto. Treba istaknuti da je na području zaštite okoliša i obnovljivih izvora najvažniji i najveći projekt Varaždinske županije izgradnja geotermalne elektrane na području općine Mali Bukovec. Uz to provodimo program DiZel – digitalno i zeleno, u sklopu kojeg na naše škole, dakle na objekte u javnom vlasništvu, postavljamo sunčane elektrane. Prošle godine postavljeno ih je 13, a u ovoj godini pripremamo još desetak takvih investicija", rekao je.

Potporu Varaždinske županije dobio je i Neven Furjan iz Brezja Dravskog, koji je na obiteljsku kuću već postavio sunčanu elektranu.

"Nisam se uspio prijaviti na državni natječaj, ali sam onda vidio da je Varaždinska županija raspisala Javni poziv s jako dobrom mjerom. To nam je donijelo uštedu od 1.400 eura. Na obiteljsku kuću smo instalirali sunčanu elektranu snage osam kW, čime zadovoljavamo gotovo sve godišnje potrebe za električnom energijom u našem kućanstvu", izjavio je. 

TAGOVI