U samo nekoliko klikova do odgovora o solarnom potencijalu

Autor: B. O. Objavljeno: 21.05.2024. 🕜 13:45 Lokacija: Zagreb
  • Krov crkve sv. Marka u Zagrebu s 'crvenim' grbom Zagreba (foto: Tonka, 2011.)

• Zagreb, grbovi, crkve, baština
    Izvor: Antonia Hohnjec

Zagrepčanke i Zagrepčani u aplikaciji mogu provjeriti koliki je potencijal na krovu neke zgrade ili obiteljske kuće, koliko stoji elektrana, koje će financijske uštede ostvariti i kada će se isplatiti ulaganje

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet u društvu ravnatelja Regionalne energetsko-klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) Julija Domca predstavili su danas nove velike iskorake u solarnoj tranziciji grada.

Drugim riječima predstavljena je nova faza alata 'Sunčani potencijal' namijenjenog građanima koji žele izgraditi sunčanu elektranu na svojoj nekretnini, s naprednim funkcionalnostima, što uključuje online aplikaciju odnosno slanje dokumentacije Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) za provjeru mogućnosti priključenja u samo nekoliko klikova u NIAS-u, tj. sustavu e-Građani.

Građani u aplikaciji tako mogu provjeriti koliki je potencijal na krovu neke višestambene zgrade ili obiteljske kuće, koliko stoji elektrana, koje će financijske uštede ostvariti i kada će se isplatiti investicija, javlja Grad Zagreb.

"Povrat investicije u gradu Zagrebu s današnjim cijenama električne energije je 10 godina, uz prosječni životni vijek sunčane elektrane od 25 godina", objasnio je Tomašević. 

On je istaknuo kako je sada idejno rješenje besplatno pa se i tu radi o dodatnim uštedama od nekoliko stotina eura za građane. "Radi se o mogućnosti koja u Hrvatskoj za sada postoji samo u Zagrebu, i koja je rijetka i na europskoj razini, a koju je po uzoru na Zagreb počeo provoditi i Grad Split", dodao je. 

 

Uspješno priključenje

Domac je naveo da se planira razvoj dodatnih funkcionalnosti za energetske zajednice, čime Grad Zagreb svojim građanima osigurava stabilnu i sigurnu cijenu energije i pridonosi održivom razvoju grada.

Izvor: Antonia Hohnjec

'Sunčani potencijal - idejno rješenje' nastavak je prethodne faze alata 'Sunčani potencijal - informativni izračun' koja je omogućavala preliminarni izračun osnovnih parametara sunčane elektrane. 

Novi alat značajno unaprjeđuje ovu funkcionalnost pružajući detaljne informacije potrebne za uspješno priključenje sunčane elektrane na mrežu.

TAGOVI