Woodburn traži načine kako uvesti PPA ugovore u hrvatske tvrtke

Autor: N. D. Objavljeno: 17.05.2024. 🕜 11:25 Lokacija: Zagreb
  • Fotonaponski moduli u sunčanoj elektrani (izvornik: Motorolka / Shutterstock, 2013.)

• fotonaponski moduli, fotonaponski sustavi, sunčane elektrane, Sunčeva energija
    Izvor: Motorolka / Shutterstock

Tvrtka je potpisala ugovor u Češkoj i priželjkuje prvi ugovor u Hrvatskoj

Odjel za eksterijer globalne automobilske tvrtke Magna International potpisao je svoj prvi ugovor o otkupu električne energije (PPA) s tvrtkom Woodburn Capital Partners. Temeljem sklopljenog ugovora, Woodburn će izgraditi i operativno voditi posebnu fotonaponsku elektranu snage 2,4 MW na lokaciji Magnine tvornice u Češkoj Republici, u skladu s 15-godišnjim PPA aranžmanom. 

Aktivno tražimo načine na koje uvesti PPA ugovore u tvrtke u Hrvatskoj i regiji. Sklopljeni PPA ugovori bit će strukturirani na temelju proizvodnje naših budućih fotonaponskih postrojenja u Stankovcima i Brdovcu, prema modelu fizičkog ili dislociranog izvora energije (on-site ili off-site), uzimajući u obzir i niz drugih projekata obnovljive energije koji se trenutačno razvijaju i čije će objave tek uslijediti. Ova strategija uključuje i sklapanje dodatnih partnerskih aranžmana, što će osigurati cjelovit pristup razvoju obnovljivih energetskih kapaciteta.“ kaže Mirko Medenica, voditelj razvoja tvrtke Woodburn.

PPA ugovori tvrtkama omogućuju učinkovit, stabilan i pristupačan način smanjenja emisija. U kontekstu zahtjeva za ESG izvještavanje, PPA ugovor donosi pozitivan ESG profil, pruža transparentno, lokalno primjenjivo zeleno energetsko rješenje, usklađeno s globalnim prijelazom na održive prakse i lokalnu osnaženost. 

Woodburn je, osim potpisivanja ugovora s Magnom, već dovršio pet projekata sunčanih elektrana i elektrana na biomasu u koje je uloženo više od 80 milijuna eura. Cilj im je postati vodeći razvojno-operativni subjekt u području obnovljivih izvora energije u srednjoj i jugoistočnoj Europi. Nedavno su najavili i prvo ulaganje u Bosni i Hercegovini, s potpisanim koncesijskim ugovorom s Vladom Kantona 10 (Herceg-Bosna). U Tomislavgradu će biti izgrađena solarna elektrana snage 92,5 MW, koja će biti opremljena sustavom pohrane energije u baterijama (BESS) na lokaciji. 

TAGOVI