Zelena energija za njemačke divove

Autor: B.L. Objavljeno: 22.02.2024. 🕜 10:42 Lokacija: Maarssen (Nizozemska)
  • Pučinska ('offshore') vjetroelektrana (izvornik: Thomas G. from Pixabay, 2023.)

• vjetroelektrane, pučinske vjetroelektrane, 'offshore' vjetroelektrane
    Izvor: Thomas G. / Pixabay

Sa sedam velikih njemačkih tvrtki RWE ima sklopljene PPA-ove za energiju iz nove vjetroelektrane u Sjevernom moru

Njemačka energetska tvrtka RWE potpisala je ugovore o otkupu električne energije (tzv. PPA-ove) s nekoliko velikih njemačkih poslovnih potrošača. Radi se u ugovorima o otkupu energije iz VE Kaskasi. Radi se o novoj njemačkoj pučinskoj vjetroelektrani koja se nalazi u Sjevernom moru, oko 35 km od otoka Helgolanda. Snaga elektrane iznosi 342 MW i može proizvesti dovoljno električne energije za opskrbu 400 000 njemačkih kućanstava. Dio je tzv. Helgolandskog klastera, koji još uključuje VE Amrumbank i VE Nordsee Ost, a ukupa snaga njemačkih pučinskih elektrana kojima upravlja RWE iznosi oko 1,2 GW.

Spomenute tvrtke su DHL Group, Ensinger, Evonik, Infraserv Höchst, Thyssenkrupp Steel Europe i Vodafone, dok je ugovor s trgovačkim divom Schwarz Group (Lidl i Kaufland) sklopljen još na proljeće prošle godine. Većina ugovora sklopljena je na deset godina, a na snagu stupaju 2026.

Jedna od tih tvrtki, metalurški div Thyssenkrupp Steel, najavila je kako će 112 GW h električne energije, koliko će godišnje dobivati iz VE Kaskasi, služiti za pogon električne talionice u Duisburgu. Tvrtka je pri tome objavila: "U kombinaciji s dvije električne talionice, postrojenje za izravnu redukciju bit će integrirano u najveću europsku željezaru i čeličanu i bit će tehnološka novost. Postrojenje za izravnu redukciju koje ima mogućnosti korištenja vodika u 100%-tnom iznosu proizvodi izravno reducirano željezo (DRI). Ono se tali uz primjenu električne energije bez emisija ugljikovog dioksida u dvije identične talionice. S kapacitetom od 2,3 milijuna t obnovljivo proizvedenog vrućeg metala godišnje, može se izbjeći do 3,5 mil. t emisija CO2 godišnje." Taj je projekt dio Thyssenkruppove inicijative tkH2Steel kojoj je cilj povećati primjenu obnovljivih izvora u proizvodnji čelika i smanjivanje ugljičnog otiska, izvijestio je energetski portal 'Power Engineering International'.

TAGOVI