Geotermalna energija sve je bliže

Autor: B.L. Objavljeno: 22.02.2024. 🕜 14:50 Lokacija: Zagreb
  • Gejzir u Čileu (izvornik: Herbert Bieser, Pixabay, 2021.)

• gejzir, geotermalna energija, geotermalna voda, Čile
    Izvor: Herbert Bieser / Pixabay

Na studentskoj Konferenciji o geotermalnoj energiji moći će se obići dva zanimljiva projekta

Od 7. do 9. ožujka ove godine u organizaciji Zagrebačkog studentskog ogranka Američkog udruženja naftnih geologa (AAPGZG) u prostorima Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (Pierottijeva ulica 6, Zagreb) održat će se Konferencija o geotermalnoj energiji. Riječ je o trodnevnom stručnom skupu koji je ponajviše namijenjen studentima, ali i svima koje zanima područje geotermalne energije. Prva dva dana skupa (četvrtak, 7. ožujka i petak, 8. ožujka) obuhvatit će predavanja i rasprave, dok će se treći dan (subota, 9. ožujka) održati stručni izlet.

Pri tome će se posjetiti Veliko Korenovo kod Bjelovara, gdje je upravo započelo bušenje kojim se očekuje pronaći topla voda temperature 70 - 80 °C na dubini 1500 m. Vrijednost tog projekta je 4,4 milijuna eura, što se financira iz sredstava  norveške vlade i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. To je ujedno jedan od glavnih projekata Grada Bjelovara, ali i jedan od najboljih primjera dobre prakse primjene obnovljivih izvora u Hrvatskoj. Predstavnici posebno osnovane tvrtke Terme Bjelovar pružit će svim sudionicima potrebne informacije na licu mjesta, a inženjeri tvrtke CROSCO koja izvodi bušenja uputit će u same procese.

Uz sve to, osim službenog konferencijskog izleta, u sklopu programa konferencije bit će omogućen i posjet Geotermalnom polju Zagreb i to u petak, 8. ožujka. Radi se o geotermalnom izvoru u neposrednoj blizini Športsko-rekreacijskog centra 'Mladosti' koje je otkriveno još 1977., a od 1997. proizvodi toplu vodu. Time će se poslati snažna poruka kako i Hrvatska sve više iskorištava potencijale koje ima.

Više o samoj Konferenciji može se doznati na internetskoj stranici AAPGZG-a, a krajnji rok za prijavu izlaganja je 1. ožujka ove godine.

TAGOVI