Sunčeva energija za karlovačke stanove

Autor: B. O. Objavljeno: 27.02.2024. 🕜 15:12 Lokacija: Karlovac
  • Pogled na Zvijezdu - središte Karlovca (foto: xbrchx / Shutterstock, 2023.)

• Karlovac, gradovi, baština, Karlovačka županija
    Izvor: xbrchx / Shutterstock

Stanari karlovačke zgrade uskoro će električnu energiju iz sunčane elektrane koristiti i u stanovima, a ne isključivo za zajedničku potrošnju u dizalima ili, primjerice stubišnu rasvjetu

Zgrada na Bašćinskoj cesti 3 u Karlovcu bit će prva stambena zgrada u Hrvatskoj čiji će stanari električnu energiju iz sunčane elektrane koristiti i u stanovima, a ne isključivo za zajedničku potrošnju u dizalima, stubišnu rasvjetu i sl. Prema planu, elektrana na krovu zgrade bit će u pogonu od jeseni, najavljeno je na konferenciji za novinare koja je održana koncem proteklog tjedna u Karlovcu. 

Robert Vodopić, voditelj Odsjeka za razvoj, fondove EU-a i pametni grad, tijekom konferencije je podsjetio kako Grad Karlovac, u okviru projekta SHAREs, kojeg provodi u suradnji s Regionalnom energetsko-klimatskom agencijom Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), s najviše 5.000 eura (50 posto) sufinancira ugradnju sunčane elektrane na krov zgrade.

Uz to, pruža stručnu pomoć u pripremi tehničke dokumentacije za izgradnju sunčane elektrane (idejno rješenje i, među ostalim, glavni projekt) te ostale tehničke stvari, uključujući i uspostavu zajednice potrošača, koju čine suvlasnici zgrade, objavljeno je na stranicama Grada Karlovca.

 

Povoljniji računi

Jedan od njih, Marijan Jelčić, rekao je kako je obnova njihove zgrade počela prije nekoliko godina, nakon dogovora četiri obitelji stanara. Od tada su promijenili krovište, stolariju, fasadu i dr. "Račune smo već prilično umanjili za grijanje, a očekujemo da će tako biti i s električnom energijom. To se neće isplatiti za dva do tri dana, ali sigurno hoće nakon nekog vremena", izjavio je. 

Izvor: Crisferra / Shutterstock

Upravitelj zgrade je tvrtka Inkasator, čija direktorica Andreja Barberić kaže kako bi snaga elektrane trebala biti 10 kW, što donosi znatne uštede u potrošnji električne energije.

"Prikupljaju se potrebni podaci za izradu projekta, među ostalim, i projekta isplativosti nakon čega ćemo znati kada će im se sredstva početi vraćati. Nakon što bude gotov glavni projekt, odabran izvođač radova, krenut ćemo u izvođenje i očekujemo da bi pred jesen ta prva elektrana bila u funkciji. Razgovarali smo s drugim upraviteljima: nigdje još u Hrvatskoj nije napravljena elektrana gdje suvlasnici mogu električnu energiju iz nje koristiti za svoje potrebe unutar stanova", navodi.

 

Primjer dobre prakse

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić, čestitavši suvlasnicima što su odlučili ići u ovakve projekte i suočiti se s administracijom, ocijenio je kako je u zgradama, s više suvlasnika, najteže napraviti da svi dijele ravnomjerno energiju iz budućeg fotonaponskog sustava

"To dijeljenje energije je ovdje poseban izazov, ali uvjeren sam da će taj pilot-projekt uspjeti i da će on, ne samo za nas u Karlovcu, biti primjer dobre prakse i da će se ono što će se ovdje odraditi dijeliti dalje na ostale zgrade. Mislim da treba ohrabrivati sve suvlasnike zgrada da se odvaže i krenu ovakvim putem premda smo svjesni složene administracije i birokracije. Grad na 14 svojih objekata ima fotonaponske elektrane, primjer je to dobro odrađenog posla, ali smo i sami bili suočeni s problemima kako i što sve treba odraditi", izjavio je.

TAGOVI