Energetska neovisnost - građani preuzimaju inicijativu

Autor: B. O. Objavljeno: 28.02.2024. 🕜 11:27 Lokacija: Zagreb
  • Simbol zaštite okoliša, obnovljivih izvora, zelenoga (izvornik: violetkaipa / Shutterstock, 2013.)

• obnovljivi izvori, zaštita okoliša, zelena energija
    Izvor: violetkaipa / Shutterstock

Zamislite škole i kućanstva u simbiozi - dok škole tijelom vikenda miruju, krovovi proizvode energiju za zajednicu, kaže Damir Juričić

"Energetske zajednice pružaju građanima ne samo pristup obnovljivoj energiji, već mogu postati temelj energetske neovisnosti Hrvatske", poručio je ovaj tjedan mr.sc. Damir Medved, direktor projekta EDIH Adria, Sveučilište u Rijeci, na webinaru Woom.zone na temu 'Kako preuzeti proizvodnju energije u svoje ruke'. 

Dr.sc. Damir Juričić (Sveučilište u Rijeci), čelnik Udruge zajednica Sjevernog Jadrana, pojasnio je kako su energetske zajednice građana zapravo poslovne skupine u koje se udružuju građani, tvrtke i jedinice lokalne samouprave kako bi proizvodili i dijelili energiju iz obnovljivih izvora. Njihov primarni cilj nije, kaže, odmah dobiti povoljnu energiju, nego dugoročno imati energiju čija cijena neće rasti. 

"Zamislite škole i kućanstva u simbiozi - dok škole tijelom vikenda miruju, krovovi proizvode energiju za zajednicu. To je budućnost koja nam je na raspolaganju", objasnio je, naglašavajući kako energetske zajednice nisu samo gospodarski, već i ekološki imperativ. "Nije stvar samo u pristupu jeftinijoj energiji, već u stabilnosti i sigurnosti koje dolaze s dugoročnim energetskim planiranjem".

 

Učinci s parkirališta

"Iako politike EU-a inzistiraju na energetskim zajednicama, mi ih nemamo i Hrvatska mora plaćati penale", ističe on, dodajući kako je to velika šteta, s obzirom na to da, primjerice, zemlje Beneluxa samo zahvaljujući energetskim zajednicama proizvode 10 puta više nego Nuklearna elektrana (NE) Krško. 

Izvor: Gerd Altmann / Pixabay

"Energetske zajednice su nešto što se od prve minute isplati. Benefit dolazi odmah nakon što ona proradi", istaknuo je Medved, navodeći parkirališta kao jednostavan primjer koji pokazuje potencijal za racionalniju potrošnju energije. "Kada bi parkirališta prekrili solarnim modulima, učinci bi bili veliki i odmah vidljivi". 

Juričić je upozorio da nametnute regulative trenutačno onemogućavaju njihov operativni rad. "Morate imati osobu zaposlenu puno radno vrijeme, ali nije jasno što bi ona radila". 

Nekoliko uspješnih projekata već ispituju različite modele energetskih zajednica diljem Hrvatske i, kako tvrdi Medved, mogle bi uskoro iznjedriti najbolji 'modus operandi', priopćeno je iz tvrtke MSS Puls. "Od Špičkovine, preko Zagreba, Karlovca do Sjevernog Jadrana svjedočimo inovacijama koje bi mogle definirati energetsku budućnost naše zemlje", tvrdi on, naglašavajući kako se solidarnošću i zajedničkim djelovanjem može suzbiti i prevladati energetsko siromaštvo.

 

Nestabilno energetsko tržište 

"HEP i HERA ključni su za realizaciju energetskih zajednica, surađujemo s njima i vjerujem da ćemo za koji mjesec imati prvu energetsku zajednicu u funkciji", istaknuo je Juričić, dodavši kako će nakon toga sve biti lakše. Zanimanje građana da preuzmu energetsku budućnost u svoje ruke je velik. 

On podsjeća kako su trenutačne politike za borbu protiv energetskog siromaštva kratkog roka. "Ljudima koji su u riziku energetskog siromaštva daju se kratkoročne subvencije. Ako isto ili manje novaca usmjerite u energetsku zajednicu u kojoj ćete imati, s jedne strane lokalnu zajednicu, a s druge građane u riziku energetskog siromaštva, onda imate energiju koja je stabilna dulje razdoblje".  

"Klimatske promjene ne čekaju. Moramo djelovati sada", upozorio je Medved, naglasivši da potencijal koji energetske zajednice nude za održivu budućnost i sigurnost na nestabilnom energetskom tržištu Hrvatska ne smije propustiti.

TAGOVI