Sve više europskog plina i u ukrajinskim plinskim skladištima

Autor: N. D. Objavljeno: 20.10.2023. 🕜 11:42 Lokacija: Kijev (Ukrajina)
  • Plinska bušotina kao dio plinskog sustava u PSP Okoli (foto: Tonka 2010.)

• plinski sustavi, PSP Okoli
    Izvor: Antonia Hohnjec

Porezne povlastice primamile su trgovce da skladište plin u Ukrajini, a ulagačima se nudi i proizvodnja nafte

Ukrajinski državni operator transportnog sustava plina GTS Ukraini izvijestio je o drugom mjesecu rekordno visokog uvoza prirodnog plina u zemlju u okviru sheme koju podupire vlada za nuđenje privremenog podzemnog skladišnog prostora europskim igračima u plinu, koristeći pojednostavljene neoporezive procedure. 

Prema operatoru prijenosa, europske tvrtke poslale su još milijardu kubičnih metara plina u zemlju tijekom rujna nakon što je slična rekordno velika količina stigla u kolovozu. Operater je rekao da je 120 milijuna kubičnih metara plina došlo iz Rumunjske preko Moldavije, koja je nedavno počela nuditi besplatnu tranzitnu uslugu preko svog teritorija pod uvjetom da je plin namijenjen za ulazak u ukrajinsko skladište. Izvoz tako pohranjenog plina iz Ukrajine ne bi trebao biti nikakva tehnička poteškoća, objavljeno je u rujnu uz navode da su provedeni stres-testovi brojnih izvoznih ruta, koje bi trebale biti sigurne od ratnih djelovanja. 

Operater GTS je dodao da su europske kompanije akumulirale oko 2,8 milijardi m3 plina u skladištu zemlje između travnja i rujna ove godine, oko 30% više nego u istom prijeratnom razdoblju 2021. Europska plinska skladišta su na razini 98% popunjenosti trenutno, što je apsolutni rekord.

 
Dovoljno plina za domaću potrošnju

 

Oleksij Černišev, izvršni predsjednik najvećeg proizvođača i uvoznika plina u zemlji, Naftogaza, rekao je novinskoj agenciji Interfax-Ukraina sa sjedištem u Kijievu da vlasti očekuju da će do početka sezone grijanja 1. studenog imati blizu 16,5 milijardi kubnih metara plina u skladištu. Ranije u rujnu Naftogaz je izvijestio da je dosegao planirani prag sigurnog skladištenja od 14,7 milijardi kubnih metara plina.

Tvrtka se nada da takve količine znače da neće trebati uvoziti dodatne zalihe za domaće potrebe između 1. studenog ove godine i 31. ožujka sljedeće godine, budući da bi plin s europskog spot tržišta tijekom tog razdoblja mogao imati višu cijenu od ljetošnje. Černišov je rekao kako očekuje da će Ukrajina imati dovoljno količina da preživi nadolazeću zimu, čak i ako Rusija zaustavi preostale isporuke plina kroz Ukrajinu u Slovačku i Pridnjestrovlje. U prosjeku, Gazprom je ove godine slao oko 42 mlrd. m3 plina preko Ukrajine, a protok je ostao stabilan posljednjih tjedana.

 

Izvor: Shutterstock

 

Naftogaz i Ukrnafta u niskom startu

 

Ukrajinski proizvođač plina Naftogaz ulaže u razradna bušenja unatoč ratnim izazovima, pri čemu se očekuje povećanje proizvodnje plina tvrtke za 7% ove godine. Sljedeće godine očekuje se još jedno povećanje proizvodnje plina, a promjena će biti i kod proizvodnje nafte. 

Proizvođač Ukrnafta, do studenog je bila u 42% suvlasništvu Igora Kolomoskija, svojedobno glavnom financijera premijera Volodimira Zelenskog, kojem su zaplijenili imovinu, optužen je za prevaru i pritvoren. Vjerojatne rezerve te tvrtke procjenjuju se na 90 milijuna barela nafte i oko 31 milijardu m3 plina. Ukrnafta je rekla da su vlasti pristale razmotriti i odobriti sporazume o podjeli proizvodnje između tvrtke i potencijalnih stranih ulagača za 10 postojećih naftnih polja na zapadu zemlje i još 11 nalazišta na istoku Ukrajine. Potencijalnim partnerima za eksploataciju i razradne planove nudi se partnerstvo, a sirova nafta još se može izvoziti iz Ukrajine, iako glavne rafinerije ne rade. 

 

Moldavije.

TAGOVI