Moldavija: dodatni financijski paket od 199 milijuna eura za kupnju plina

Autor: B. O. Objavljeno: 17.10.2023. 🕜 15:36 Lokacija: London (Ujedinjeno Kraljevstvo)
  • Prirodni plin; plin (FOTO: Kwon Junho, 2023.)
    Izvor: Kwon Junho

Suradnjom EBRD-a i Norveške do primjetnijeg odmaka od uvoza plina iz Rusije

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) novim paketom od 199 milijuna eura, koji uključuje zajam od 165 milijuna eura i bespovratna 34 milijuna eura od Norveške, proširuje svoj financijski paket kako bi Moldavija stekla strateške rezerve plina. 

Nakon 300 milijuna eura u 2022., ukupno financiranje EBRD-a za kupnju plina u Moldaviji poraslo je na gotovo 500 milijuna eura. Tako se od početka ruskog napada na Ukrajinu nastoji očuvati energetska sigurnost Moldavije. 

Zajmom i bespovratnim sredstvima moldavski državni trgovac energijom, tvrtka JSC Energocom, nabavljat će plin na plinskim čvorištima Europske unije. 

 

Ukrajinske izbjeglice 

Početnih 300 milijuna eura iz 2022. omogućilo je Moldaviji diversifikaciju opskrbe plinom, zadovoljavajući oko 20 posto potražnje tijekom prošle zime dobavom iz Europske unije – u odnosu na manje od pet posto u 2021. godini, javlja EBRD

Moldavija je tradicionalno uvozila taj energent od ruske plinske tvrtke Gazprom s kojom ima ugovor koji istječe 2026. godine. 

Izdašniji financijski paket EBRD-a olakšat će povećanje udjela prirodnog plina iz Europe na najmanje 75 posto kupnje tog energenta tijekom nadolazeće zime.

Prirodni plin čini nešto manje od jedne trećine potrošnje energije u Moldaviji, a 70 posto tog energenta koristi se za centralno grijanje 2,7 milijuna građana i oko 100 tisuća ukrajinskih izbjeglica koji su se ondje nastanili od ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022. godine.

TAGOVI