Snažan rast cijene plina na burzama

Autor: N. D. Objavljeno: 16.10.2023. 🕜 10:41 Lokacija: Budimpešta (Mađarska)
  • Izlaz dimnih plinova iz dimnjaka termoelektrane (izvornik: Shutterstock, 2007.)

• dimni plinovi, termoelektrane, onečišćenje, emisije
    Izvor: Shutterstock

Zabrinutost raste uoči početka ogrjevne sezone u EU-u i pritisaka na opskrbu

Prosječna cijena plina za dan unaprijed na istočnoeuropskoj burzi plina CEEGEX ovog vikenda popela se na 46,9 eura/MWh i danas je opet porasla. Danas se plinom za dan unaprijed trguje po prosječnoj cijeni od 49 eura/MWh. Vrijedi primijetiti da je prije godinu dana cijena plina na TTF-u ovih dana bila na razini 108 eura/MWh, a 2021. na 70 eura/MWh. Tijekom prošlog tjedna cijena na spot tržištu varirala je između 28,9 do 42,6 eura/MWh. Na tržištu za dan unaprijed posljednje transakcije u petak 14. listopada postizane su po cijeni od 40-40,5 eura/MWh.

Fjučersi za listopad na nizozemskom TTF-u porasli su za 2,4% u petak, na 55,2 eura/MWh, kalkulacije za studeni su na 52,4 eura/MWh, dok je cijena za prvi kvartal 2024. povećana na 57 eura/MWh. Cijena fjučersa ostaje povećana i za iduće ljeto, gdje se derivatima trguje po 54 eura/MWh. 

Trading Economics navodi da zabrinutost oko opskrbe i dalje postoji u EU dok trgovci razmatraju sukob između Izraela i Hamasa i utjecaj koji bi on mogao imati na energetsko tržište. Izrael je zatvorio veliko plinsko polje zbog zabrinutosti za sigurnost usred tekućih sukoba, što bi moglo utjecati na izvoz ukapljenog prirodnog plina iz Egipta. U međuvremenu, štrajkovi u Chevronovim LNG postrojenjima u Australiji vjerojatno će se nastaviti ovaj tjedan, dok je istraga o curenju iz Baltičkog plinovoda izazvala brige oko sigurnosti infrastrukture tijekom zime,.

 

 

TAGOVI