Sisačka industrijska zona dobila je plinski distribucijski sustav

Autor: N. D. Objavljeno: 12.10.2023. 🕜 16:03 Lokacija: Sisak
  • Dean Gnjidić, dipl. ing., direktor Montcogim-plinare, Koprivnica-plina, Plin-projekta, Moslavina-plina i E.ON distribucije (izvornik: 404 Agency, listopad 2023.)

• Dean Gnjidić, Montcogim-plinara, Koprivnica-plin, Plin-projekt, E.ON Distribucija
    Izvor: 404 Agency

Montcogim Plinara investirala je u distribucijski sustav u južnoj industrijskoj zoni Siska

Montcogim - Plinara, dio E.ON Hrvatska grupe, obilježila je značajno proširenje distribucijske mreže na području Grada Siska te završetak izgradnje novog plinovoda u industrijskoj zoni Grada. Ovim projektom Montcogim - Plinara u potpunosti je preuzela sve poslove distribucije prirodnog plina na području Grada Siska, čime je osiguran kontinuitet i kvalitetna opskrba prirodnim plinom za stanovnike i tvrtke ovog dijela Hrvatske. 

Ukupna vrijednost investicije iznosi dva milijuna eura, čime se značajno unaprjeđuje energetska infrastruktura uz proširenje postojeće industrijske zone Grada. Ovim projektom revitalizira se industrijska zona Grada i stvaraju povoljni uvjeti za
privlačenje novih investitora uz značajno povećanje tržišne konkurentnosti tvrtki koje posluju u Sisku i
županiji.

Kako nam je pojašnjeno, pedesetak korisnika plin je do sada preuzimalo preko ABS-a, a sada je priključeno na nov distribucijski sustav koji je izgradio Montcogim, u dužini od osam kilometara, a bitno je i što je podignut kapacitet mjerno-redukcijske stanice. U južnoj industrijskoj zoni, osim ABS-a, koji je uglavnom spojen na plinski transportni sustav, a sada će dijelom biti na distribucijskom, posluju renomirani industrijski igrači: Applied Ceramics, Bajkmont, M.I. Hršak, Oberdorfer, CEZAR/CIOS, SOL Croatia, TP Strojevi te druge manje tvrtke. Očekuje se godišnja potrošnja plina na razini 15 do 20 GWh, ne računajući potencijalne nove kupce. 

 
Dobra suradnja s lokalnim vlastima


Ovaj projekt je rezultat povjerenja naših korisnika i dobre suradnje s gradskim i županijskim vlastima koje su prepoznale njegovu važnost te važnost ulaganja u energetsku infrastrukturu kao poticaj za širenje industrijske zone Grada. Lokalnim poduzetnicima sada se nudi mogućnost priključivanja na stabilnu i sigurnu distribucijsku mrežu. Iznimno smo ponosni na naše dosadašnje projekte na svim našim distribucijskim područjima kojima dokazujemo da smo pouzdan partner koji je spreman i dalje ulagati u prijeko potrebne distribucijske mreže te pratiti daljnji razvoj i potrebe naših korisnika i partnera. Do sad smo u mrežu investirali ukupno sedam milijuna eura, a taj iznos namjeravamo povećati u sljedećem investicijskom razdoblju“, izjavio je direktor energetskih mreža E.ON Hrvatska i direktor Montcogim - Plinare Dean Gnjidić, te dodao da bilježe velik broj upita investitora koji žele ulagati u Sisak i županiju. Vrlo izazovno vrijeme je iza tog područja koje je pogodio snažan potres, a tvrtka je intenzivno pratila radove na obnovi i revitalizaciji bez i jednog incidenta. 

 

Izvor: Agencija 404

 

Montcogim - Plinara planira daljnja ulaganja u razvoj distribucije plina unutar industrijske zone u Sisku i novih područja, a o predanosti razvoju svjedoči i predsjednik Uprave tvrtke. 

„Ponosan sam na ovaj projekt koji je još jedna potvrda da doista poslujemo u skladu s našom strategijom i obećanjem našim korisnicima. Kao energetska tvrtka imamo važnu ulogu u pružanju stabilne i sigurne distribucije energije nužne za neprekinuto poslovanje naših korisnika, kao i u daljnjem razvoju distribucijskih mreža, kako bismo potaknuli razvoj područja na kojima imamo koncesije. Međutim, taj zadatak ne ovisi isključivo o nama, već je to zadatak društva u cjelini. Mi u E.ON-u, snažnoj energetskoj kompaniji, spremni smo biti partner svim ključnim dionicima, no ambiciozni planovi rasta na dobrobit cijelog društva, mogući su isključivo kroz suradnju svih dionika“, poručio je predsjednik Uprave E.ON Hrvatska Andreas Rörig.

 

 

 

TAGOVI