Traje istraga oko eksplozije na Baltičkom interkonektoru

Autor: N. D. Objavljeno: 17.10.2023. 🕜 09:48 Lokacija: Helsinki (Finska)
  • Detalj plinskog sustava (izvornik: Jan Kranendonk / Shutterstock, 2007.)

• plinovodi, plinski sustavi
    Izvor: Jan Kranendonk / Shutterstock

Postoje tragovi na dnu Baltičkog mora, objavio je Finski nacionalni ured za istrage

Istraga oko navodne eksplozije početkom mjeseca na Baltičkom plinskom interkonektoru, koji povezuju Finsku i Estoniju, već je uznapredovala, jer postoje tragovi na morskom dnu. 

Finska policija pokrenula je istragu tražeći potencijalni namjerni čin iza oštećenja plinovoda, a ruski predsjednik rekao je da je svaka sumnja u umiješanost Moskve "potpuna besmislica".

Gasgrid Finland, koji je suvlasnik Baltičnog interkonektora s estonskim Elering, rekao je u petak da ponovno puštanje u rad plinovoda ne može biti dovršeno do travnja 2024. “Na temelju preliminarnih stručnih procjena može se pretpostaviti da će planiranje radova popravka, mobilizacija potrebne podvodne opreme i stvarne mjere popravka, uključujući pregled popravljenog dijela cijevi i puštanje u pogon, trajati najmanje pet mjeseci.", objavio je Gasgrid.

 
Tragovi na moskom dnu

 

Obje zemlje sada ispituju uzrok štete, a finski Nacionalni ured za istrage (NBI) izvješćuje da su "tragovi" otkriveni na morskom dnu oko plinovoda. Estonske su vlasti u međuvremenu istraživale kvar na telekomunikacijskom kabelu koji je identificiran otprilike u isto vrijeme, priopćio je NBI u srijedu najavljujući pokretanje istrage "o mogućem namjernom oštećenju plinovoda kao teškom kaznenom djelu", objavio je Rigzone.

Istražuju se i podvodni događaji i pomorski promet koji se odnosi na vrijeme incidenta. Traže se dodatne informacije od domaćih i međunarodnih partnera. Ispitivanje i analiza materijala još su u ranoj fazi. U ovom trenutku, međutim, možemo ustvrditi da su u blizini mjesta curenja plinovoda otkriveni tragovi u morskom dnu”.

 
Norsar: Vjerojatno eksplozija

 

Neovisna norveška istraživačka grupa Norsar izvijestila je 10. listopada o "vjerojatnoj eksploziji" u blizini Baltičkog interkonektora, a eksplozija je otkrivena pomoću stanica u Finskoj. Citirao je signale seizmičke zrake koje je otkrio u južnoj Finskoj, za koje je rekao da ukazuju na "izvorni signal" praćen oko 40 kilometara sjeverno od estonskog grada Paldiski.

"Lokalna magnituda događaja procijenjena je na 1, što je puno niže od eksplozije Sjevernog toka otkrivene u rujnu 2022.", istaknuo je Norsar.

U četvrtak je NBI izvijestio da je započeo istraživanje brodova koji su se kretali u tom području, istovremeno najavljujući da formira zajednički istražni tim s Estonijom.

Teški uvjeti na moru usporavali su istragu, navodi finska policija. "Područje koje treba ispitati je ogromno i nalazi se desecima metara ispod razine mora, što istragu čini posebno zahtjevnom", rekao je detektivski nadzornik Risto Lohi.

 

Izvor: Antonia Hohnjec
 
Putin: Nisam ni znao za taj mali plinovod

 

U međuvremenu u petak u Biškeku, Vladimir Putin koji je boravio u posjetu zanijekao je da je Rusija umiješana u incident, a predsjednik je tvrdio da su izjave koje impliciraju Rusiju bile pokušaj prikrivanja "terorističkog napada" na Sjeverni tok.

Potpuna besmislica”, odgovorio je ruski čelnik kada su ga mediji upitali za komentar na tiskovnoj konferenciji za njegov posjet Kirgistanu, prema transkriptu na web stranici Kremlja. “Da budem iskren, nisam ni znao da postoji ovaj plinovod, jer je njegov volumen vrlo mali.”

Koliko mi je [vlasnik Sjevernog toka] Gazprom rekao, taj plinovod nije dobro zaštićen kao naši, tako da je moglo biti bilo što: neki tehnološki razlozi, mogla ga je udariti kuka, mogao je biti potres, koji su rijetki, ali se ipak događaju, nekakav pomak, moglo je udariti sidro. Ne znam, neka istražuju – neće nam dopustiti ni blizu istrage”, rekao je Putin.

 

Ured finskog predsjednika Saulija Niinista priopćio je 10. listopada da je šteta na cjevovodu i telekomunikacijskom kabelu vjerojatno "prouzročena vanjskom aktivnošću".

"Još nije poznato što je konkretno uzrokovalo štetu. Istraga će se nastaviti u suradnji između Finske i Estonije. Također smo u stalnom kontaktu s našim saveznicima i partnerima", rečeno je.

U svojim komentarima na izjave koje impliciraju Moskvu, Putin je dodao: “Predsjednik Niinisto je kompetentan, inteligentan čovjek i ne može ne shvatiti da takve izjave imaju samo jedan cilj – prikriti teroristički napad koji je Zapad počinio na plinovode Sjeverni tok i umjesto toga skrenuti pažnju na ovo”.

U svom najnovijem ažuriranju Gasgrid je u petak rekao da se sada očekuje da će "inspekcijski" rad neće brzo završiti, radi loših vremenskih uvjetana moru.

TAGOVI