Manjak informacija za prvu procjenu cijena LNG-ja

Autor: N. D. Objavljeno: 18.01.2023. 🕜 10:01 Lokacija: Zagreb
  • Tanker za ukapljeni prirodni plin (LNG) na terminalu (izvornik: Shutterstock, 2013.)

• LNG, LNG terminal, LNG tanker
    Izvor: Shutterstock

ACER ne dobiva dovoljno podataka da formira benčmark cijene LNG-ja

Energetski regulatori Europske unije nisu mogli pokrenuti planiranu procjenu cijena ukapljenog prirodnog plina (LNG) jer nisu dobili dovoljno podataka od sudionika na tržištu.

Nakon što se uspostave, sudionici na tržištu mogli bi koristiti novu referentnu vrijednost kao osnovu za ugovore o LNG-u, koji su povijesno bili vezani za cijenu plinske burze (TTF) koja je postala vrlo nestabilna nakon tržišnih potresa 2022.

Glasnogovornik ACER-a rekao je Reutersu da su neke od primljenih ponuda možda bile za terete kojima se trguje na osnovi "free on board", prema dugoročnim ugovorima ili za isporuke godinama ili mjesecima u budućnosti - od kojih se nijedna ne može uračunati u dnevnu spot cijenu procjena.

 

Prvi korak koji je nemoguće napraviti?


Procjena cijena Agencije EU za suradnju energetskih regulatora (ACER) bit će prvi korak u planu EU-a da pokrene novu europsku referentnu vrijednost za LNG, na koji Europa prelazi, kako bi zamijenio ruski plin iz plinovoda, javlja Reuters.

No ACER nije mogao objaviti svoju prvu dnevnu procjenu cijene LNG-a kao što je planirano u petak, jer su samo dvije od devet transakcija prijavljenih regulatoru ispunjavale uvjete za uključivanje, piše Reuters. To nije bilo dovoljno za formiranje procjene cijene LNG-a, rekao je ACER. ACER ponovno u ponedjeljak nije dobio dovoljno podataka za izračun procjene, pokazali su podaci na njegovoj web stranici.
 

"Ako nema sklopljenih transakcija, nema se što prijaviti... ACER će pratiti kvalitetu podataka i na odgovarajući način komunicirati u slučaju da se otkriju nedostaci", rekao je glasnogovornik.

Procjena cijene ima za cilj stvoriti temelj za ACER da zatim pokrene dnevnu europsku referentnu cijenu LNG-a do kraja ožujka.

Glasnogovornik Europske komisije rekao je da će referentna cijena LNG-a biti "formirana tijekom vremena" u skladu s uredbom koju su zemlje EU-a dogovorile u prosincu.
"To će do travnja rezultirati novom referentnom vrijednošću LNG-a za povećanje transparentnosti tržišta plina u EU-u. Računamo da će je ACER implementirati i ispuniti pravne zahtjeve uredbe", rekao je glasnogovornik.

TAGOVI