Probna proizvodnja na plinskim poljima Berak i Cerić

Autor: B. O. Objavljeno: 10.07.2024. 🕜 14:06 Lokacija: Zagreb
  • Detalj plinskog sustava (izvornik: Jan Kranendonk / Shutterstock, 2007.)

• plinovodi, plinski sustavi
    Izvor: Jan Kranendonk / Shutterstock

Vermilion nastavlja s istraživanjima ugljikovodika u Hrvatskoj, a pozitivni rezultati očekuju se i na istražnom prostoru 'SAVA-07' kod Kutine

 Tvrtka Vermilion Zagreb Exploration započela je ovaj tjedan s probnom proizvodnjom plina na eksploatacijskim poljima Berak i Cerić u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Očekuje se da će ukupna dnevna proizvodnja plina na tim poljima iznositi u rasponu između 400.000 - 500.000 m3 dnevno, što predstavlja oko 20 posto trenutačne dnevne proizvodnje plina u Hrvatskoj. Polja se nalaze unutar istražnog prostora ugljikovodika 'SAVA-10', izvijestila je Agencija za ugljikovodike (AZU).

Vlada, nakon provedenog nadmetanja koje je provela Agencija za ugljikovodike, donijela je odluku o izdavanju dozvole za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu u istražnom prostoru ugljikovodika 'SA-10' na temelju kojeg je potpisan Ugovor o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika s Vermilionom u lipnju 2016. godine.

"Za razliku od dosadašnjih ugovora prema kojima naftna kompanija nakon plaćene naknade za pridobivene ugljikovodike ('royalty' u iznosu 10 posto vrijednosti ugljikovodika) raspolaže sa svom pridobivenom naftom ili plinom, novi ugovori o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika znatno su povoljniji za Republiku Hrvatsku. Nakon što investitor podmiri naknadu za pridobivene ugljikovodike u iznosu 10 posto vrijednosti ugljikovodika ('royalty'), vrijednost preostalih ugljikovodika dijeli se između Republike Hrvatske i investitora", objavljeno je na stranicama Agencije za ugljikovodike.

 

Intenzivan istražni ciklus

Očekivane proizvodne količine s eksploatacijskih polja Berak i Cerić doseći će količine u rasponu 400.000 - 500.000 m3 proizvedenog plina dnevno dok trenutna dnevna proizvodnja plina u Republici Hrvatskoj iznosi 2 milijuna m3, istaknuo je predsjednik Uprave AZU-a Marijan Krpan, naglasivši da su nove količine plina rezultat intenzivnog istražnog ciklusa ugljikovodika u Panonskom bazenu kojima se kroz nove ugovore dodatno štite interesi Republike Hrvatske.

Tvrtka Vermilion, sukladno potpisanim ugovorima, nastavlja s istraživanjima ugljikovodika u Hrvatskoj, a pozitivni rezultati očekuju se i na istražnom prostoru 'SAVA-07' kod Kutine.

Osobito smo zadovoljni što su naši napori doveli do toga da su eksploatacijska polja Berak i Cerić uspješno privedena proizvodnji. Vjerujem da se Vermilion pokazao kao kvalitetan partner Republici Hrvatskoj te da se u nastavku naših istražnih aktivnosti možemo zajedno radovati dobrim vijestima s novih nalazišta, prenio je Jeff Davies, direktor Vermiliona za područje središnje i istočne Europe.

Novom proizvodnjom plina osigurava se energetska sigurnost Hrvatske i smanjuje ovisnost o uvozu tog važnog energenata.

TAGOVI