Podatkovni centar toplinom opskrbljuje bečku bolnicu

Autor: B. O. Objavljeno: 02.02.2024. 🕜 11:20 Lokacija: Beč (Austrija)
  • Panorama Beča (foto: BL, lipanj 2018.)

• Beč, gradovi, Austrija
    Izvor: B.L.

Otpadna toplina iz podatkovnog centra novim sustavom može pokriti između 50 i 70 posto potreba bolnice za grijanjem

Korištenje lokalnih izvora topline važna je komponenta energetske tranzicije. Od ove zime upravo se to događa u 21. bečkom okrugu Floridsdorf, točnije u istoimenoj bolnici: podatkovni centar tvrtke Digital Reality grije susjednu zdravstvenu ustanovu.

Američka tvrtka Digital Reality i bečka energetska tvrtka Wien Energie razvili su u Europi jedinstven koncept koji bi mogao biti od velikog značaja za izgradnju održivije i pravednije energetske budućnosti za sve.

U okviru toga, bečka energetska tvrtka u bolnici Floridsdorf prije godinu i pol ugradilo dizalice topline koje su spojene s rashladnim sustavom podatkovnog centra. Tako dizalice topline od početka ogrjevne sezone učinkovito recikliraju višak topline iz poslužiteljskih prostorija i bolnicu opskrbljuju toplinom, priopćio je Međunarodni ured Grada Beča.

 

Klimatski neutralni izvori

Otpadna toplina iz podatkovnog centra novim sustavom može pokriti između 50 i 70 posto potreba bolnice za grijanjem, a time se štedi i do 4.000 ugljikovog dioksida godišnje. 

Kako je naglasio član bečkog poglavarstva za financije i gospodarstvo Peter Hanke, ovo je situacija u kojoj svi dobivaju: bolnica Floridsdorf koja se opskrbljuje lokalnom energijom, tvrtka Wien Energie koja nastavlja poticati širenje klimatski neutralnog daljinskog grijanja i tvrtka Digital Reality koji svoj podatkovni centar čini još održivijim.

Wien Energie paru za daljinsko grijanje do 2040. u potpunosti želi proizvoditi iz klimatski neutralnih izvora. 

 

Kišnica i fotonaponski sustav

U ostvarivanju svog cilja, tvrtka se uzda u geotermalne izvore, velike dizalice topline te korištenje postojeće otpadne topline kao u spomenutoj bolnici. Wien Energie tako je u izgradnju triju velikih dizalica topline ukupne snage tri MW u Floridsdorfu uložio oko 3,5 milijuna eura. Osim što postrojenje kliniku opskrbljuje toplinom, ono i hladi podatkovni centar.

Još se tijekom izgradnje bolnice 2019. jako pazilo na štedljivo korištenje energije i resursa. Tako se, primjerice, pri gradnji izbjegavao PVC, a danas pogon koristi daljinsko hlađenje te kišnicu. Usto se proširila biciklistička staza oko bolnice te se izgradilo više od 250 parkirališnih mjesta za bicikle. 

Osim toga, tvrtka Wien Energie u rad je pustila fotonaponski sustav na krovu garaže bolnice. Bolnica tako uštedi 337 tona emisije CO2 godišnje.

TAGOVI