EIB: 3,2 milijarde eura za čistu energiju i, među ostalim, promet

Autor: B. O. Objavljeno: 13.02.2024. 🕜 13:24 Lokacija: Luxembourg
  • Simbol održivosti, ulaganja i novca (FOTO: Towfiqu Barbhuiya from Stock, 2023.)

• održivost, ulaganja, novas
    Izvor: Towfiqu Barbhuiya

Europska investicijska banka podupire kupnju električnih autobusa, jačanje elektrodistribucijskih sustava i, primjerice, proizvodnju obnovljivog vodika

Upravni odbor Europske investicijske banke (EIB) nedavno je odobrio novo financiranje u iznosu od 3,2 milijarde eura za potporu čistoj energiji, prometu, korporativnom istraživanju i razvoju te poslovnim ulaganjima.

"Na prvom sastanku Upravnog odbora EIB-a 2024. godine odobrena su ulaganja u vrijednosti od 3,2 milijarde eura za ubrzanje zelene tranzicije na globalnoj razini. To uključuje 1,6 milijardi eura za povećanje vjetroenergije na Balkanu; omogućavanje tvrtkama, školama i bolnicama u Latinskoj Americi i Africi korištenje Sunčeve energije te podršku inovacijama za čistu energiju diljem Europe", izjavila je Nadia Calviño, predsjednica Europske investicijske banke.

Odbor je, javlja EIB, odobrio 1,6 milijardi eura za nova ulaganja u povećanje proizvodnje obnovljivih izvora i jačanje elektrodistribucijskih mreža kako bi se omogućilo veće korištenje obnovljive energije.

 

Smanjenje cijene energije

Novi odobreni energetski projekti uključuju financiranje velikog postrojenja za proizvodnju obnovljivog vodika kao potpori dekarbonizacije energetski intenzivne industrije u Portugalu te potporu gradnji nove vjetroelektrane snage 132 MW u Posušju u Bosni i Hercegovini.

EIB je također pristao financirati ulaganja u elektroenergetsku mrežu diljem Španjolske kako bi se omogućilo veće korištenje Sunčeve energije i vjetroenergije te ubrzanje digitalizacije energetske mreže i nadogradnju infrastrukture za jačanje otpornosti elektrodistribucijskog sustava. 

Odbor je, k tomu, odobrio financiranje fotonaponskih sustava u Brazilu kako bi se povećala tamošnja uporaba obnovljivih izvora i pomoglo u smanjenju cijena energije.

Osim toga, Upravni odbor dogovorio je potporu za nove investicije u vjetroelektrane i fotonaponske sustave diljem Južne Afrike s ciljem omogućavanja veće uporabe Sunčeve energije u poljoprivredi, navodnjavanju i pročišćavanju voda te opskrbu škola, zdravstvenih centara i bolnica diljem zapadne Afrike, s afričkim partnerima.

 

Kapitalno financiranje

Zatim, Odbor je odobrio više od milijardu eura za ulaganja u promet. To uključuje potporu modernizaciji 328 km željezničke pruge, potporu elektrifikaciji i obnovi pruge između Cluja i mađarske granice te obnovu pruge između Arada i Karansebeša radi poboljšanja sigurnosti. 

Izvor: Marc Dietrich / Shutterstock

Odbor je odobrio i financiranje proširenja tramvajske mreže u Marseilleu, uključujući izgradnju 12 stanica i kupnju 155 novih električnih autobusa. Također je dogovoreno financiranje podrške sigurnosti i zaštiti od požara, rukovanju prtljagom i putničkim objektima u zračnoj luci Palma de Mallorca.

EIB je odobrio 526 milijuna eura novog financiranja za potporu korporativnim inovacijama i poslovnim ulaganjima.

Dogovoreno financiranje rizičnim kapitalom podupire ulaganja u energetske inovacije i tehnološke tvrtke u ranoj te u fazi rasta diljem Europe te osigurava kapitalno financiranje visoko rastućim telekomima, IT-ju, proizvodnji, energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima diljem Afrike.

TAGOVI