Hrvatska je među najtolerantnijim zemljama prema LGBT populaciji

Autor: N. D. Objavljeno: 17.05.2024. 🕜 11:09 Lokacija: Zagreb
  • Duga (izvornik: Paola Franco from Stock, 2023.)

• duga
    Izvor: Paola Franco

Kako zapravo stojimo prema poštivanju ljudskih prava LGBTQ populacije

ILGA Europe, međunarodna nevladina organizacija za ravnopravnost LGBTI populacije, koja ujedinjuje više od 700 udruga iz 54 europske i sjednjoazijske zemlje objavila je najnoviju kartu poštivanja ljudskih prava te populacije, koja Hrvatsku svrstava među zemlje s nadprosječnim poštivanjem ljudskih prava takvih osoba. To može mnogima zvučati kao iznenađenje, jer sami sebe percipiramo uglavnom kao netolerantne, ili nam neki mediji i društvene mreže nameću tu sliku, ali dobro je znati kakvo je pravo stanje stvari u zemlji i okruženju kad je riječ o ljudskim pravima te populacije.

ILGA-Europe's Rainbow Map godišnje rangira 49 europskih zemalja na ljestvici između 0% (teška kršenja ljudskih prava, diskriminacija) i 100% (poštivanje ljudskih prava, puna jednakost) na temelju zakona i politika koji imaju izravan utjecaj na ljudska prava LGBTI osoba. 

Mapa rangira svaku zemlju u sedam kategorija sa čak 75 kriterija: jednakost i nediskriminacija; obitelj; zločin iz mržnje i govor mržnje; zakonsko priznanje spola; interseksualni tjelesni integritet; prostor civilnog društva i azil. Prema tom ukupnom rangiranju Hrvatska je na 18. poziciji u Europskoj uniji s 50 bodova, dok je europski prosjek 42 boda, a zemlja je po rankingu i malo napredovala u godinu dana. U istoj smo kategoiji kao Švicarska i Velika Britanija. Zanimljivo je da je Hrvatska u zelenom i po zločinu i govoru mrženje, daleko ispred mnogih drugih zemalja, a u regiji srednje i JI Europe u toj kategoriji tu je još samo Mađarska. Na ilustraciji je ukupni poredak zemalja.

 

Izvor: ILGA-Europe

 

Prvi i posljednji su očekivani

 

Na prvom mjestu je Malta s 82 boda, a slijede Island i Belgija. S druge strane spektra kao najnetolerantnije ističu se Rusija i Azerbajđan s 2 boda te Turska s 5 bodova. Zemlja s najlošijim rankingom u EU je Poljska, a slijede Rumunjska i Bugarska. 

U šest promatranih zemalja LGBTI osobe nemaju nikakvu zaštitu od diskriminacije. Međutim samo Belgija, Bosna i Hercegovina, Danska, Island, Crna Gora i Španjolska jedine su zemlje koje imaju potpunu pokrivenost SOGIESC-om u svojim zakonodavstvima protiv diskriminacije.

Karta nudi besplatno online prikupljanje podataka, osmišljeno kako bi olakšalo posao kreatorima politika, braniteljima ljudskih prava, istraživačima, medijskim kućama i drugim zainteresiranim nevladinim organizacijama. Korisnicima omogućuje filtriranje rezultata karte prema kategoriji ili zemlji, usporedbu zemalja, besplatno preuzimanje referentnih materijala i usporedbu statusa određene zemlje kako povijesno tako i s europskim ili EU prosjekom.

TAGOVI