Koliko zaista košta zbrinjavanje otpada u Gradu Zagrebu

Autor: N.D. Objavljeno: 17.03.2021. 🕜 09:59 Lokacija: Zagreb

Dokumenti Čistoće otkrivaju ogromnu cijenu zbrinjavanje otpada na deponiju Prudinec

Na aktualnoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine iz prilično nejasnog izvještaja o radu zagrebačke Čistoće (na obrascu resornog ministarstva!) može se saznati da ta tvrtka godišnje od gotovo 800.000 građana uprihodi 304. mil. kn, odnosno 1.767 kn to toni prikupljenog otpada u opsegu javne usluge. Istodobno, od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost temeljem naknade troškova odvojenog prikupljanja i obrade reciklabilnog otpada dobiva manje od milijun kuna (?!), a ukupno od usluga povezanih s javnom uslugom (to bi moglo biti zbrinjavanje reciklabilnog otpada) 1,64 mil. kn. 

Trošak usluge zbrinjavanja i odvoza otpada je 380 mil. kn ili visokih 2.208 kuna po toni miješanog otpada, a valja imati na umu da je uglavnom na žalost riječ o odvozu na deponiju Prudinec (Jakuševec). Koliko je odvojeno prikupljeno komunalnog miješanog otpada, a koliko reciklirajućih komponenti, nemoguće je iščitati jer jednostavno nema precizno navedenih tih podataka. Ali, čita se da je "ukupni godišnji trošak usluge povezane s javnom uslugom" 141 mil. kn ili 2.176 kn po toni. Dakle, moguće je da je to trošak zbrinjavanja reciklabilnog otpada. 

Broj zaposlenih koji rade u Čistoći je visokih 1.240, a tvrtka raspolaže s 242 kamiona za odvoz otpada. Gradski odbori nisu prihvatili izvješće Čistoće koje je sada na Gradskoj skupštini.


Divlji deponiji divljaju

 
Na sjednici zagrebačke Gradske skupštine našlo se i izvješće o zbrinjavanju divljih deponija u gradu Zagrebu u prošloj godini. Iz izvješća proizlazi da je grad za zbrinjavanje divljih deponija na javnim površinama, koje radi Čistoća 2020. platio 14,5 milijuna kuna. Najveći broj deponija zabiljen je na području gradskih četvrti Novi Zagreb, Brezovica, Sesvete, Peščenica-Žitnjak, Podsused i Stenjevec. Najčešće je riječ o nepropsinom deponiranju miješanog građevinskog i glomaznog otpada.

Tijekom 2020. uspješno je riješeno 13 većih deponija s koji je uklonjeno 4.800 m3 otpada, dok je prijavljeno gotovo 7.000 odlagališta oko spremnika za otpad, zelenih otoka i uz prometnice. Komunalni redari napisali su kazne za 345 nepropisnih odlaganja, u razini 660.000 kuna, a naplaćeno je 273.000 kn, od čega na fizičke osobe i obrtnike otpada cca 23.000 kuna, a ostatak na pravne osobe. 


TAGOVI