Ugovor za bjelovarsku sortirnicu otpada

Autor: B.O. Objavljeno: 19.03.2021. 🕜 14:50 Lokacija: Bjelovar

Riječ je o projektu ukupne vrijednosti 45,1 milijun kuna

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić i gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak danas su potpisali Ugovor o sufinanciranju izgradnje sortirnice otpada

Riječ je o projektu ukupne vrijednosti 45,1 milijun kuna koji će se sufinancirati sredstvima EU-a, izvijestilo je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

"Izgradnja sortirnice za koju danas potpisujemo ugovor važan je dio ukupne slike sustava gospodarenja otpadom i vrlo važan dio sustava. Bjelovar ovim postaje jedna od jedinica lokalne samouprave koja će sustav zaokružiti na uspješan način", rekao je Ćorić. 

Direktor FZOEU-a Siniša Kukić istaknuo je važnost odvojenog prikupljanja te daljnjeg korištenja otpada kao vrijednog resursa. "I ovaj projekt vrijedan 45 milijuna kuna za koji danas potpisujemo ugovor je veliki korak u tom pravcu. Projektom se planira povećati stopa odvojenog prikupljanja i smanjiti količina komunalnog otpada koji završava na odlagalištu. Nadam se kako će se taj plan uspješno i ostvariti", kazao je.

 

Geotermalne vode 

Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak je najavio kako se osim sortirnice planira i gradnja kompostane. "Kad sve zbrojimo, u zadnje tri godine ulaganja u gospodarenje otpadom u Bjelovaru će se popeti na sedamdesetak milijuna kuna", rekao je. 

Ministar Ćorić je tijekom posjeta objavio i kako je donesena Odluka o davanju dozvole za istraživanje geotermalnih voda na istražnom prostoru Korenovo. Dozvolu je kao najpovoljniji ponuditelj na javnom nadmetanju dobilo trgovačko društvo Terme Bjelovar, kojemu je osnivač Grad Bjelovar, javlja MINGOR

Istražni prostor geotermalne vode Korenovo je ukupne površine 25 četvornih kilometara, a cilj realizacije projekta je toplinarstvo, odnosno grijanje za planirani sportsko-rekreacijski centar i industrijsku zonu na području naselja Veliko Korenovo u Bjelovaru.

TAGOVI