O čemu će se pričati na klimatskoj konferenciju u Dubaiju

Autor: N. D. Objavljeno: 30.11.2023. 🕜 14:08 Lokacija: Dubai (Ujedinjeni Arapski Emirati)
  • Ilustracija klimatskih promjena (izvornik: Shutterstock, 2015.)

• klimatske promjene
    Izvor: Shutterstock

COP 28 - prilagodba i nadoknada štete za neminovnu klimatsku katastrofu

Ujedinjeni Arapski Emirati domaćin su UN-ove konferencije o klimatskim promjenama (COP 28). Godišnji klimatski samit započeo je danas i završiti će 12. prosinca 2023. Očekuje se da će više od 70 000 delegata prisustvovati konferenciji, s ciljem ubrzanja energetske tranzicije i smanjenja emisija. Ključni trenutak na COP28 bit će završetak procesa koji će procijeniti kako svijet procjenjuje kakav je napredak postignut prema ispunjavanju ciljeva Pariškog sporazuma – i gdje zemlje zaostaju.

Uoči COP28, UNEP je objavio dva velika izvješća koja su prikazala dubinu klimatske krize. Konstatira se da trenutna obećanja povezana s klimom vode svijet na putu da se do kraja stoljeća zagrije za 2,5°C do 2,9°C, što je znatno iznad ciljeva Pariškog sporazuma. U međuvremenu, Izvješće o jazu u prilagodbi otkrilo je da zemlje ne troše ni približno dovoljno novca na pripremu za brojne posljedice klimatskih promjena.

Delegati će raspravljati o ambicioznom paketu mjera koje bi ubrzale pravedan prijelaz na zelenu energiju. Vrlo optimistični promatrači se nadaju da će to uključivati obveze postupnog ukidanja fosilnih goriva, prestanka izgradnje novih elektrana na ugljen i utrostručenja kapaciteta obnovljive energije – uz udvostručenje energetske učinkovitosti – do 2030.

 
Prilagodba je u fokusu... izbjegavanje više nije tema

 

Ostala pitanja koja će zauzeti središnje mjesto na COP28 uključuju prilagodbu klimatskim promjenama. Zemlje su se na COP26 u Glasgowu obvezale udvostručiti financiranje prilagodbe od 2019. do 2025. i nade su da će se na tom planu postići napredak. Također postoje nade da će zemlje usvojiti Globalni cilj za prilagodbu, čime bi se povećala sredstva za zemlje i zajednice koje se bore s klimatskim promjenama.

U Dubaiju će se također razgovarati o takozvanom fondu za gubitke i štete, uspostavljenom prošle godine, koji bi usmjeravao financiranje u ranjive zemlje. To bi pomoglo tim državama da se nose s nepovratnim posljedicama klimatskih promjena, poput dezertifikacije ili porasta mora. Na COP28 će se pokrenuti projekt Buildings Breakthrough, čiji je cilj ubrzati globalni prijelaz na zgrade otporne na klimatske promjene i zgrade s gotovo nultom emisijom. To se smatra ključnim ciljem budući da su zgrade i građevinski sektor odgovorni za 37 posto emisija ugljičnog dioksida povezanih s energijom.

Nade su da će tijekom sljedeća dva tjedna vlade i sektor nafte i plina pojačati ambiciozne mjere za obuzdavanje metana. Više od 150 zemalja već je potpisalo Global Methane Pledge, čiji je cilj smanjenje emisija za 30 posto do 2030. To se smatra ključnim korakom u naporima da se zagrijavanje održi ispod 1,5°C, što je glavni cilj Pariškog sporazuma.

Još jedna inicijativa pod vodstvom UNEP-a koja će biti pokrenuta na COP28 je Clobal Cooling Pledge. Cilj mu je potaknuti zemlje da poboljšaju energetsku učinkovitost i povećaju pristup održivom hlađenju kroz niz zajedničkih ciljeva.

 

Kuriozitet je da američki predsjednik Joe Biden neće prisustvovati ni jednom događaju. Europska unija i Europska investicijska banka zajedno najviše doprinose javnom financiranju klimatskih promjena gospodarstvima u razvoju. Godine 2022. doprinijeli su 28,5 milijardi eura financiranju klimatskih promjena iz javnih izvora i mobilizirali dodatni iznos od 11,9 milijardi eura privatnog financiranja. EU također ostaje predan doprinosu cilju razvijenih gospodarstava da zajednički mobiliziraju 100 milijardi dolara godišnje iz različitih izvora do 2025. za potporu partnerskim zemljama.

 

 

TAGOVI