Plastične vrećice će se naplaćivati

Autor: N.D. Objavljeno: 24.11.2014. 🕜 09:49 Lokacija: Zagreb

Obavezno uvođenje naplate plastičnih vrećica

Nakon više od godine dana rada na izmjeni Direktive o ambalaži i ambalažnom otpadu (94/62/EC), čijom će se primjenom smanjiti potrošnja potrošnje plastičnih vrećica, prihvaćen je prijedlog u korist hrvatskoga gospodarstva. Hrvatska država, jedina od 28 država članica nedavno je u Vijeću Europe glasala protiv zabrane plastičnih vrećica, što je prilično kontroverzno, tim više što i druge države članice imaju industriju koju je vezana za proizvodnju plastičnih vrećica. Hrvatski pregovarači, uz pomoć strukovnih organizacija Hrvatske gospodarske komore, osigurali su izmjenu definicije vrlo tankih vrećica s 10 na 15 mikrona što će omogućiti rad domaćim proizvođačima vrećica čija je proizvodnja bila ugrožena prvobitnim prijedlogom, kažu u HGK. Dobivena je mogućnost da države članice EU biraju kako će provesti mjere smanjenja na nacionalnom nivou smanjenjem potrošnje ili uvođenjem obvezne naplate. Dosadašnja praksa je pokazala kako se uvođenjem naplate potrošnje vrećica smanjila, pa se Hrvatska obvezala naplaćivati vrećice na svim prodajnim mjestima. 
Kako pojašnjava Guardian, EU države moći će birati za obaveznu naplatu vrećica do 2019. ili uvođenje obvezujućih mjera kojim se broj plastičnih vrećica po stanovniku smanjuje sa 191 do 2019. godine, odnosno na 40 vrećica do 2025. Računa se da godišnje u smeću završava 4,5 milijarde plastičnih vrećica, koje nerijetko završe u moru i vodotocima i ugrožavaju životinje i ptice. Više od 100 vrsta ptica pronađeno je s plastikom u želucima, pokazala je jedna znanstvena studija. 
Ovaj dogovor predstavlja povijesni napredak za rješenje plastičnog otpada kao i smanjenje otpada općenito, istaknula je Margrete Auken, glavna pregovaračica za ovu Direktivu te izvjestiteljica Europskog parlamenta. „Ovo je prvi primjer dogovora oko obvezujućih mjera za sve Države članice unije radi smanjenja otpada. Unatoč balansiranju na ivici rata kao i nerazumijevanju s Europskom komisijom tijekom pregovora, na kraju je ipak postignut dogovor. Države članice morat će poduzeti mjere radi smanjenja potrošnje plastičnih vrećica no dano im je na izbor kako će to učiniti. One mogu birati hoće li odrediti brojčanu vrijednost potrošnje vrećica po glavi stanovnika ili će uvesti obveznu naplatu“, naglasila je Margrete Auken. 

TAGOVI