"Šuma hrane" za Koprivnicu

Autor: N. D. Objavljeno: 22.04.2024. 🕜 13:58 Lokacija: Koprivnica
  • Šuma hrane u Koprivnici, WWF 2024.
    Izvor: WWF

Šuma hrane dinamičan je ekosustav dizajniran da oponaša strukturu i funkcije prirodne šume

WWF Adria, Grad Koprivnica i Komunalac posadili više od 900 biljaka koje će pružiti samoodrživi voćnjak studentima Sveučilišta Sjever. Ova šuma hrane, koja će biti javno dostupna studentima i građanima, „niknula“ je na Sveučilištu Sjever u Koprivnici, kao učinkovit alat prilagodbe na sve jaču klimatsku krizu.

  Šuma hrane dinamičan je ekosustav dizajniran da oponaša strukturu i funkcije prirodne šume u kojoj raste voće, povrće i drugo korisno bilje. Sastoji se od slojeva jestivih biljaka, stabala, grmova i biljaka, pažljivo posađenih kako bi se stvorio održiv i produktivan krajolik. Na 1/10 hektara zemlje sadnjom na permakulturan način može se uzgojiti više od 2000 kg hrane godišnje. Sadnja najveće šume hrane održala se zahvaljujući financijskoj podršci partnera i prijatelja ovog događaja, grupacije Intesa Sanpaolo.

Prvu smo šumu hrane posadili prošle godine u Koprivnici, središtu Europske Amazone, UNESCO-vog petodržavnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav. Ovaj Dan planeta Zemlje obilježavamo sadnjom najveće šume hrane, čak pet puta veće od prošlogodišnje, sa 150 stabala voćaka i čak 750 sadnica komplementarnog aromatičnog i začinskog bilja, te manjih voćaka i povrtnica. Najljepše od svega je da je zbog sadnje na permakulturan način ona zapravo – samoodrživa“, istaknula je Nataša Kalauz, izvršna direktorica WWF Adrije prilikom sadnje upriličene u ponedjeljak na Sveučilištu Sjever, posebno zahvalivši Komunalcu na odličnoj suradnji i predanosti ovom velikom i značajnom projektu.

TAGOVI