Poštovani gosp. Matković, molimo Vas da nam ukratko predstavite Vašu tvrtku.

Poduzeće OMV-INDOIL je osnovano prije 20 godina s misijom da bude izvrstan servis procesne industrije i s vizijom održavanja sustava visoke kvalitete i stvaranja novih proizvoda i usluga koji su uvijek u sprezi s našim krajnjim korisnicima. Cilj naših aktivnosti je potpuno zadovoljstvo kupaca koje ostvarujemo kroz glavni moto poduzeća 'Kvaliteta je uvijek u modi'. Za ostvarenje navedenog brinu se zaposlenici koji su naša najveća prednost i kvaliteta. Trenutačno je u poduzeću 33 djelatnika od kojih 19 (57,5%) s višom i visokom stručnom spremom što predstavlja našu najveću snagu.
Organizacijski smo podijeljeni u nekoliko timova koji su stručni, dobro tehnički opremljeni, fleksibilni i brzi u rješavanju svih zahtjeva naših kupaca. Baza podataka iz područja industrijskih armatura i cjevovoda (standardi, priručnici, katalozi, tehnička dokumentacija - u čemu smo, usuđujem se reći, lider na tržištu) predstavlja našu prednost i daje dobru podlogu u svakodnevnom radu.

Pokrivate područje proizvodnje industrijske i brodske armature, fitinga i opreme za procesnu, naftnu i petrokemijsku industriju i rudarstvo. Recite nam nešto više o spomenutom programu i njegovim osnovnim značajkama.

Područje koje pokrivamo izuzetno je zahtjevno u pogledu radnih uvjeta: tlaka, temperature i medija. Stoga se od proizvođača i isporučitelja opreme zahtjeva visoka stručnost i profesionalnost, a od proizvoda zadovoljenje zahtjeva standarda i kvalitete te sljedivost i certifikati koji će to potvrditi. Financijsko učešće opreme iz našeg programa u postrojenjima spomenutih industrija nije tako veliko, ali je svaki i najsitniji proizvod izuzetno važan za siguran i pouzdan rad. Važna napomena je da naše kupce servisiramo bez obzira na količinu opreme i financijskog učešća u projektu, što praktično znači da smo spremni brzo i kvalitetno riješiti nastali problem kako bi spriječili prekid ili zaustavljanje rada postrojenja.
Ukratko, zahtjeve naših kupaca mogli bi definirati kroz vrhunsku kvalitetu (s pratećom dokumentacijom i certifikatima), brzu isporuku i najbolju cijenu, iz čega proizlazi da je jako teško udovoljiti svim ovim kriterijima, posebice zbog velike konkurencije. Kao certificirani proizvođač brodske armature prema nominiranim klasifikacijskim društvima (ABS, BV, CRS, DNV, LR, RINA, RSM) prisutni smo na gotovo svim novogradnjama u hrvatskoj brodograđevnoj industriji. Naši se proizvodi ugrađuju na sustavima tereta, pare, zraka i na ostalim visokozahtjevnim radnim uvjetima.

No, specifičnost tvrtke je i u pokrivanju programa cjevovodnog materijala i armatura za različite projekte u energetici. Molimo Vas da nam kažete nešto i o tom području djelatnosti.

U pravu ste. To stalno naglašavamo i dokazujemo na tržištu, osobito u posljednjih 10 godina od kada sudjelujemo u svim većim projektima iz područja procesne industrije i energetike u Hrvatskoj i susjednim zemljama. U tom periodu sudjelovali smo u više od 100 projekata iz područja naftne, petrokemijske, plinske, farmaceutske industrije i energetike.
Učešće u projektima sastoji se od isporuke cjevovoda, armatura, dijelova opreme, do kompletnih isporuka cjevovodnih i spojnih materijala. Posebno smo ponosni kada u projektima imamo proizvode iz vlastite proizvodnje. Svaka takva isporuka predstavlja izazov i zadovoljstvo svih naših djelatnika.

OMV-INDOIL je vlasnik kompletne dokumentacije i ljevačkih modela koje su otkupljene od tvrtke u stečaju ENERGOINVEST - ETAS Valves iz Sarajeva, a većinski ste vlasnik i tvornice Armature Čapljina, također iz susjedne Bosne i Hercegovine. Što ste dobili preuzimanjem tih tvrtki i što se za Vas promijenilo prerastanjem u međunarodnu tvrtku?

Preuzimanjem dokumentacije i modela poduzeća ETAS - Valves i ulaskom u vlasništvo tvornice Armature Čapljina dobili smo tradiciju, iskustvo, tehnologiju i prostor za izradu industrijskih armatura, proizvodni program proizvodnja ventila (ANSI, DIN, GOST) u klasama ANSI 150 - 2500 (PN 6 - 630) i dimenzijama 1/2 - 26 '' (DN 15 - 650) te ljevaonicu ultračistih čelika (baza za izradu kućišta i dijelova za visokotlačne ventile i bušotinsku opremu za procesnu industriju, energetiku i nuklearne elektrane).
Tako smo stvorili uvjete za proizvodnju i povratak ovog programa na izvozna tržišta. Međutim, moram reći da se dosta teško nosimo s cjenovnim nivoom s obzirom na dalekoistočnu konkurenciju. Napominjem da nismo zadovoljni brzinom napretka, a trebat ćemo i nova ulaganja u strojeve i tehnologiju.
Ova akvizicija nas je postavila pred ozbiljan izazov osiguranja nastavka proizvodnje i izlaska na nova tržišta, što iziskuje promjene organizacije i strukture poduzeća. Još smo u tom procesu i nadam se uspjehu, bez obzira na trenutačnu krizu koja nam, jasno, nikako ne odgovara. Imajući u vidu cijenu radne snage i energije koje su znatno niže od hrvatskih, spomenute akvizicije su nam se učinile privlačnijim od ideje da se širimo na području Hrvatske. S druge pak strane, to nam također daje određenu snagu i nove mogućnosti koje nas potiču u nove projekte i poslovne izazove.
Glavninu prometa ostvarujemo u Hrvatskoj, zatim u Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Srbiji, i to najviše u području energetike i plinskog gospodarstva. No, ako govorim o, npr. području Srbije, moram istaknuti da, barem za sada, nemamo previše uspjeha. Naime, iskustva su pokazala da se, bez obzira na ishod natječaja, uvijek pronađe neki 'nedostatak' kako ne bi prošli na natječaju. No, moram spomenuti da preko jednog posrednika izvozimo u najveće talijansko brodogradilište, Fincantieri.

Svakako je važno spomenuti da posjedujete nekoliko značajnih certifikata. Tako od nedavno prvi u Hrvatskoj imate certifikat za sustav upravljanja kvalitetom prema Modulu H Pravilnika o tlačnoj opremi (NN 58/2010).

Naša orjentiranost na kvalitetu je nesporna. U tom pogledu u potpunosti pratimo europske i svjetske tvrtke iz naše djelatnosti. Rado ćemo napomenuti neke činjenice o dobivenim certifikatima koje potvrđuju ove tvrdnje. Već 1995. godine dobili smo ISO 9001 kao 16. tvrtka u Hrvatskoj koja ima taj certifikat. Imamo niz certifikata, čak njih 10, što dovoljno govori o našoj kvaliteti i stručnosti. Posljednji usvojeni certifikat prema Direktivi 93/23/EZ s oznakom CE 0045 za posude pod tlakom svrstava nas u poduzeća koja su spremna za rad na tržištu Europske unije.

Smatrate li da su se u Hrvatskoj nakon stupanja na snagu novih propisa iz područja opreme pod tlakom stvari promijenile na bolje ili još postoje problemi?

Uvođenjem novih propisa stvorena je regulativa za 'uvođenje reda' u ovom području. Međutim, susrećemo se sa puno pitanja i problema u području primjene propisa. Često nemamo prave odgovore ni adrese koje bi bile mjerodavne za tumačenje nekih nedovoljno jasno definiranih detalja. Uzimamo to kao proces na kome je potrebno još puno (naglašavamo!) stručnog rada. Moram reći da bi u donošenju i provedbi ovog i sličnih propisa bila dragocjena suradnja s ljudima iz prakse i struke.

Možete li izdvojiti neke važnije projekte na kojima je ugrađena Vaša oprema, a koji se ističu svojim tehničkim specifičnostima, izvedbom, namjenom i sl.

Teško je posebno izdvojiti projekte jer sam u ranijim odgovorima već naglasio važnost svakog dijela isporučene opreme s obzirom na visoke zahtjevne radne uvjete. Ipak, naglasio bih da smo za projekt crpljenja nafte i plina u Siriji dizajnirali (konstruirali), proizveli (upotrebljavajući tehnologiju ultračistog čelika za izradu glavnih djelova) i isporučili ventil u klasi ANSI 2500 za radni tlak 420 bar i temperaturu 540 °C.
Osim toga, isporučivali smo kompletne 'pakete' cjevovodnih materijala i armatura za razne projekte na modernizaciji rafinerija kao što su, npr. HDS (hydrodesulfurization) i VDU (vacuum destilation unit) u Rijeci i Sisku, FCC (fluid catalitic cracking) u Rijeci, kondenzator frakcionata za Coking i spremnici za ukapljeni naftni plin u Sisku, ali i za razne investicijske projekte u petrokemiji, elektroprivredi i dr.

Kako se nosite s gospodarskom krizom i je li teško biti proizvođač u području metalne industrije danas u Hrvatskoj?

Teško se nosimo s krizom i naravno da osjećamo sve posljedice koje ona donosi kao što su pogoršana likvidnost, slabija potražnja na tržištu, veća i agresivnija konkurencija, teži uvjeti financiranja i sl. Međutim, ne vrijedi previše očajavati. Prije neki dan smo konstatirali da pad realizacije znači više rada. Spremni smo na to i učinit ćemo sve što je u našoj moći da zadržimo djelatnike i osiguramo dovoljnu količinu poslova da bi zadržali trenutačnu situaciju.
Osobno smatram da bi, bez obzira na tešku situaciju, morali raditi s većom dozom optimizma jer smo (moram biti objektivan) prošli i gore situacije. Preživljavamo na projektima koji su započeti prije nekoliko godina. S obzirom da se sada većina tih projekata nalazi pri dovršetku, vidjet ćemo kako će se razvijati daljnji projekti. Postoje već neke naznake za nove projekte, no ne u tolikom obujmu da bi bilo dovoljno za poslovanje. No, važno je spomenuti da ove godine izlazimo na tri međunarodna sajma te vjerujemo da ćemo na njima ostvariti dobre poslovne kontakte, a možda i ugovoriti značajne poslove. Možda je zanimljivo spomenuti da smo čak 2009. u odnosu na 2008. godinu imali porast prometa, što je je zapravo rezultat projekata koje smo imali u tijeku i koji su se završavali. Sada imamo lagani pad prometa. Ne znamo kako će se to završiti do kraja godine, ali za pretpostaviti je da će biti određeni pad. Nadamo se da to neće značiti i puno lošije rezultate, no za sada s postojećim prometom i ukupnim prihodom uspijevamo svugdje održati sustav u funkciji kao i razinu plaća.

I za kraj, recite nam nešto o planovima za budućnost?

Imamo puno planova, ali ukratko ću ih opisati kroz sljedeće aktivnosti:

  • usvajanje novih proizvoda višeg tehnološkog nivoa
  • izlazak na nova tržišta
  • sudjelovanje u kompleksnijim projektima isporuke složenije opreme
  • usvajanje novih normi i certifikata (obnova API certifikata)
  • ljudski potencijal u vidu obrazovanja i usavršavanja, zadržavanja i poboljšavanja standarda.

Ove planove bit će teško ostvariti jer zahtijevaju dodatna financijska sredstva. S obzirom da u poslovnoj politici primjenjujemo konzervativni pristup, planove usklađujemo s realnim financijskim mogućnostima što rezultira polaganim rastom i razvojem.