Vukovar i ove godine zahvaljujući javnom pozivu dodjeljuje bespovratna sredstva za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća na području toga grada za 2022. i 2023. godinu. 

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) u okviru svojeg poziva sufinancira mjere energetske obnove sa 60 posto prihvatljivih sredstava, objavljeno je na stranicama Grada Vukovara. K tomu, Vukovar će za svoje građane koji su se uspješno prijavili na poziv omogućiti dodatno sufinanciranje s 10 posto prihvatljivih troškova kako bi oni s manje financijskih sredstava proveli prihvatljive mjere. 

Na tu temu je, uoči objave javnog poziva, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava protekli petak održao konferenciju za medije, istaknuvši kako Grad Vukovar ovu mjeru provodi od 2015. godine, a s ciljem uštede te poboljšanja kvalitete života. 

"Od 2015. godine za ovu namjenu je Grad Vukovar utrošio 5,9 milijuna kuna te je obnovljeno 220 kuća. Ove godine smo osigurali proračunska sredstva u iznosu od dva milijuna kuna, a želja nam je smanjiti potrošnju energenata, ujedno i očuvati kućanske proračune, stvoriti zdraviju životnu atmosferu, očuvati okoliš te u konačnici i našem gradu osigurati ljepše ulice", rekao je.

 

Dizalice topline 

Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Dražen Čulig pojasnio je kako je dokumentacija za prijavu jednaka onoj koja je bila potrebna za prijavu na poziv FZOEU-a, a u svrhu olakšanja postupka prijave za građane.

"Grad Vukovar je proteklih godina uložio značajna sredstva za energetsku obnovu objekata u privatnom vlasništvu. Javni poziv provodit će se do kraja 2023., kako zbog pomanjkanja izvođača radova na tržištu ne bismo ograničili samo njihovo izvođenje. Javni poziv se odnosi na toplinsku izolaciju, zamjenu vanjske stolarije, solarnih toplinskih sustava, kotlove koji su alternativa plinu i loživom ulju te dizalice topline i fotonaponske sustave", objasnio je. 

Vukovar će korisnicima dodjeljivati sredstva za opravdane troškove projekta u maksimalnom iznosu 34.000 kuna s PDV-om. 

Javni poziv će, prema najavama, biti objavljen danas na službenoj stranici Grada Vukovara.