Čelnik jednog od vodećih njemačkih instituta za ekonomska istraživanja predvidio je dugoročni pad cijena energije unatoč ratu u Ukrajini i posljedičnom smanjenju opskrbe ruskim plinom. 

Naime, ekonomist Clemens Fuest, voditelj Instituta za gospodarska istraživanja Ifo, rekao je za list Tagesspiegel da će do toga doći jer će Rusija u budućnosti svoj plin i naftu prodavati drugim zemljama. Te bi države zauzvrat kupovale manje plina iz drugih izvora, koji će "tada stizati u Europu", rekao je. 

Rat u Ukrajini malo toga je promijenio u svjetskoj opskrbi energijom, ustvrdio je. Međutim, rekonstrukcija infrastrukture za transport energenata je skupa, istaknuo je. 

Fuest je jedan od zagovaratelja uvođenja značajnih državnih potpora za tvrtke kako bi se pomoglo gospodarstvu dok se energetska kriza nastavlja. "Ponuda mora biti velika, ali to ne znači da će biti u potpunosti prihvaćena", rekao je, tvrdeći da tvrtkama općenito možda neće biti potrebna tolika pomoć kao tijekom vrhunca pandemije koronavirusa, izvijestila je njemačka novinska agencija dpa.