Zeleno financiranje Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) doseglo je rekordnih 5,4 milijarde eura u 2021. godini, što predstavlja 51% ukupnog volumena poslovanja banke u iznosu od 10,4 milijarde eura. Rezultati za 2021., koji predstavljaju značajno povećanje od 29% ukupnog financiranja u 2020., u skladu su s EBRD-ovim pristupom prelasku na zeleno gospodarstvo, objavila je banka. Rezultati slijede nedavnu obvezu banke da uskladi sva svoja ulaganja s Pariškim sporazumom do kraja ove godine, te prošlogodišnju odluku Vijeća guvernera EBRD-a da većinu svojih ulaganja usmjeri na zelena ulaganja do 2025. godine. 

Ukupan broj financiranih projekata EBRD-a u 2021. iznosio je 413, a u 2020. bilo ih je 411, pri čemu je udio ulaganja privatnog sektora porastao je za četiri postotna boda na 76%. Iznos koji je stavljen na raspolaganje klijentima koji nisu EBRD, ali zbog izravnog sudjelovanja Banke, porastao je na 1,8 milijardi eura u usporedbi s 1,2 milijarde eura u 2020. EBRD je prikupio približno 1,2 milijarde eura donatorskih sredstava za potporu svojim operacijama u i važan je partner EU-a, najvećeg multilateralnog donatora EBRD-a. 

Među većim uspjesima je EBRD-ov program Zeleni gradovi, urbani ekološki program vrijedan pet milijardi eura koji je u pet godina narastao na 53 grada i pomaže identificirati, odrediti prioritete i povezati njihove ekološke izazove s održivim ulaganjem u infrastrukturu i djelovanjem politike. EBRD je u studenom najavio da će dodijeliti dodatne dvije milijarde eura na gradsku zelenu infrastrukturu tijekom sljedeće dvije godine, objavila je banka koja je nadavno u Hrvatskoj sufinancirala vodič za implementaciju projekata u OIE i analizu potrebnih preduvjeta za lakši pristup elektroenergetskoj mreži.