Iz Moskve dolazi pomalo nezamisliva i jako važna vijest - Rusija se priprema za skori kraj ere nafte. Revidirana ruska naftna strategija, koja ide u Dumu, usredotočit će se na maksimiziranje unovčavanja izvoza sirove nafte prije dostizanja vrhunca proizvodnje 2027.-2029. te uočavanja pada svjetske potražnje. To stoji u nacrtu dokumenta o razvoju naftnog sektora do 2035. godine, koji će Državna duma raspraviti i 22. travnja usvojiti ruska Vlada. "Glavna teza u ovoj strategiji je monetizacija tekućih rezervi i resursa - odnosno maksimalna monetizacija izvoza", rekao je Pavel Zavalny, čelnik energetskog odbora u Dumi, na predstavljanju dokumenta 14. travnja. 

Daj sve

"Sve što se može proizvesti treba proizvesti dok još uvijek postoji potražnja za prodajom", dodao je. Nacrt dokumenta, koji priprema ministarstvo energetike i revidira se svake godine, uzima u obzir posljedice tekuće pandemije, kao i ubrzane trendove dekarbonizacije na globalnom nivou, što može dovesti do vrhunca potražnje za svjetskom naftom prije 2030. godine, objavio je SP Global. 

Za početak, pandemija uzima danak. Ministarstvo je prognoziralo da će proizvodnja sirove nafte u 2021. godini iznositi 478 milijuna mt, ili 9,6 milijuna b/d, praktički nepromijenjena u odnosu na razinu iz 2020. godine. Rusija je istakla zaštitu svog tržišnog udjela na međunarodnom tržištu kao jedan od svojih glavnih ciljeva za 2021. godinu. "Mi bismo se nesumnjivo trebali zalagati za interese naše zemlje, s kojom imamo konkurentsku prednost," rekao je potpredsjednik vlade Alexander Novak 13. travnja na sastanku odbora ministarstva. 

Od siječnja se Rusija uspješno zalagala za postupno povećanje svoje izlazne kvote prema sporazumu OPEC +, koji trenutno iznosi 9,379 milijuna b/d, bez kondenzata, do travnja. Prema revidiranoj naftnoj strategiji, ruski naftovodni izvoz nafte trebao bi porasti s 208 milijuna tona u 2020. na 212-286 mil. tona do 2030. godine. 

Vrhunac proizvodnje 

Ubuduće će razina proizvodnje ovisiti o iznosu ulaganja i poreznim poticajima, kao i o ruskim obvezama u okviru OPEC + sporazuma. "U svim scenarijima predviđamo pad proizvodnje nafte bez plinskog kondenzata nakon vrhunca 2027.-2029.", Navodi se u nacrtu dokumenta. Prema četiri različita scenarija, ruska proizvodnja sirove nafte mogla bi doseći vrhunac od 504-590 milijuna mt u 2027.-2029., Prije nego što će se smanjiti na 414-494 milijuna mt. u 2035. godini. 

Zadržavajući ograničenja OPEC + nakon travnja 2022., ruska će proizvodnja doseći vrhunac kasnije nego što se trenutno očekuje, sugerira strategija. U svim scenarijima, Rusija vidi kako se proizvodnja kondenzata kontinuirano povećava s 36,4 milijuna mt u 2020. na 57 milijuna mt u 2035., podržana sve većom ulogom plina i LNG-a u ruskom energetskom miksu. 

Treba unovčavati - SADA

Istodobno, predviđa se da će ruski proizvodni kapacitet sirove nafte dostići 693 milijuna mt, ili 13,9 milijuna b/d, 2029. godine, što se "može proizvoditi u povoljnim ekonomskim uvjetima ili ako to naredi domovina", konstatirao je šef odjela za preradu nafte u ministarstvu Anton Rubtsov. Ako Rusija vremenom ne uspije prilagoditi financijske instrumente ili njezino gospodarstvo stagnira, ruska sirova proizvodnja riskira da se nikad više ne vrati na rekordne razine od 525,5 milijuna mt. 

Dodatne mjere potpore naftnim projektima u Rusiji već se proučavaju i trebale bi biti predstavljene prije 1. svibnja. Porezne olakšice i ulaganja u tehnologiju bit će presudni ne samo za potporu proizvodnji na zrelim i teško oporavljivim poljima, već i za razvoj arktičke regije. Ruske arktičke rezerve igrat će ključnu ulogu bliže 2035. godini, ali zasad su profitabilne samo po cijenama Brenta iznad 80 USD/b. Ministarstvo je prognoziralo vrijednost Brenta na 68 USD/b u 2025. i 73 USD/b u 2035. godini.