Naftaši u Permijskom bazenu pate od manjka prihoda

Autor: N.D. Objavljeno: 13.04.2021. 🕜 09:32 Lokacija: Houston (Texas)

Manja potražnja za gorivom stvara pritisak na novu infrastrukturu

Gotovo polovica svih naftovoda iz američkog Permijskog bazena, najvećeg američkog naftnog polja u Texasu i Novom Meksiku, očekuje se da će biti prazna do kraja godine, rekli su analitičari i rukovoditelji tvrtki. Operatori naftovoda masovno su gradili tijekom 2018. i 2019. kako bi poduprijeli rast američke proizvodnje sirove nafte na rekordnih 13 milijuna barela dnevno. Međutim, pandemija koronavirusa slomila je i potražnju za gorivom i proizvodnju nafte, a nijedna se nije potpuno oporavila, ostavljajući mnoge cjevovode neiskorištenima, objavio je Reuters. 

Glavne naftovodne tvrtke u SAD-u istražuju načine isporuke ostalih proizvoda u tim linijama i razmatraju prodaju udjela za prikupljanje gotovine. Procjenjuje se da je američka potrošnja benzina premašila vrhunac, a kako rafinerije prerađuju manje sirove nafte, proizvođači ne pune cjevovode koji se koriste za njegov transport. Do četvrtog tromjesečja očekuje se da će ukupna iskorištenost najvećih naftovoda iz Permijskog bazena pasti na 57%, rekla je konzultantska tvrtka Wood Mackenzie. Za usporedbu, tijekom zadnjeg kraha tržišta 2016. iskorištenost naftovoda bila je otprilike 70%. 

Stagnacija proizvodnje

Američka proizvodnja sirove nafte trenutno iznosi oko 11 milijuna barela na dan, a očekuje se da neće rasti puno do 2022., no već je predviđeno da se poveže još cjevovoda, povećavajući razliku između proizvodnje i kapaciteta pokrivenih dugoročnim ugovorima na rekordnih više od milijun barela na dan u veljači, prema istraživačkoj tvrtki East Daley Capital. 

Tri vodeće permijske kompanije za transport nafte naftovodima nude popuste kako bi privukle brodare i zaustavile pad količina. Tvrtke se oslanjaju na dugoročne ugovore koji od kupaca zahtijevaju isporuku određene količine nafte ili plaćanje kazne (take-or-pay). Sada tvrtke pregovaraju o tim ugovorima po nižim cijenama kad su blizu isteka, kako bi zadržale svoje kupce.

TAGOVI