"Agencija za ugljikovodike radi na procjeni potencijalnih geotermalnih točaka u cijeloj Hrvatskoj, kojih je oko 40, a dio njih je i na ovom području", istaknuo je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić tijekom radnog sastanka sa županom Osječko-baranjske županije Ivanom Anušićem na temu iskorištavanja potencijala geotermalnih izvora te projekta izgradnje Regionalnog centra za gospodarenje otpadom (RCGO) Orlovnjak koji je održan prošli petak u Osijeku. 

"Naša je ideja da se iduće godine krene u ispitivanje njihovog potencijala te stvaranje rang-liste potencijala i namjene geotermalnih voda koje se mogu koristiti za toplinarstvo, poljoprivredu, proizvodnju električne energije i zdravstveni turizam", naglasio je Ćorić.

 

Probni rad 

Također, javlja Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR), on je pritom izrazio zadovoljstvo što je lokalna samouprava u Osječko-baranjskoj županiji prepoznala potencijal geotermalnih izvora te čini značajne iskorake, ponajprije u analizi lokacija. 

Župan Anušić je izvijestio kako je završena višegodišnja studija koja obuhvaća ispitivanje potencijala geotermalnih izvora na području županije, a sufinancirana je novcem europskih fondova. "Sada idemo dalje, u skladu sa smjernicama Europske unije, koja korištenje takvih izvora namjerava intenzivno podupirati iz svojih fondova", dodao je Anušić. 

Ministar je potvrdio i kako Vlada, u skladu sa svojom politikom održivog gospodarenja otpadom, u potpunosti podupire projekt izgradnje RCGO-a Orlovnjak u blizini Antunovca. "Imajući u vidu da je izrada dokumentacije u završnoj fazi, u iduće četiri godine mogla bi početi probna faza rada tog centra", izjavio je Ćorić.