Zagrebačka tvrtka Geoda consulting izradit će za Bjelovarsko-bilogorsku županiju procjenu njezina geotermalnog potencijala. 

Nakon provedenog postupka javne nabave, ugovor je sa županom Bjelovarsko-bilogorske županije Markom Marušićem potpisala direktorica Geode Željka Sladović. Ona smatra kako ta županija ima potencijal za izravnu i neizravnu proizvodnju iz geotermalne energije

"Izravna proizvodnja je toplinarstvo, a neizravna je proizvodnja električne energije, za što je potrebna gradnja elektrane kao, primjerice, one u Cigleni. Postoje naznake da bi južni dio županije bio bolji za toplinarstvo, tj. za iskorištavanje potencijala za potrebe grijanja lokalne zajednice, eventualno za bazene te za spektar mogućnosti korištenja geotermalne energije u poljoprivredi, od staklenika do različitih vrsta sušara. Zapravo, vi možete poljoprivredu usmjeriti prema resursu koji imate", kazala je.

 

Rezultati analize 

"Prema svim pokazateljima, naša županija je bogata geotermalnim izvorima, a ja mislim da je trenutak u kojem smo krenuli u to više nego dobar jer su u tijeku izmjene i dopune Prostornog plana Bjelovarsko-bilogorske županije. Mi dugoročno promišljamo o stanju u prostoru i tome kako na najbolji mogući način iskoristiti potencijale i prirodne resurse koje imamo. Želimo privući ulagače i omogućiti im ulaganja jer se sve više pokazuje koliko su alternativni izvori energije bitni. Ja sam vrlo optimističan, a nadam se da će moj optimizam potvrditi i rezultati analize koju bismo trebali dobiti za 40-tak dana", istaknuo je župan Marušić. 

Izravno korištenje geotermalnih izvora u nas je u posljednje vrijeme u porastu. Početna ulaganja su skupa, kaže Sladović, ali kontinuitet, niska cijena, neovisnost o vremenskih utjecajima te korištenje relativno malog prostora za eksploataciju razlozi su koji privlače investitore. 

Trenutačno, Hrvatska ima 16 istražnih prostora i sedam eksploatacijskih polja geotermalne energije, javlja Bjelovarsko-bilogorska županija.

power and energy masters