Nakon što su prošli tjedan postavljeni solarni moduli na zgradi Javne vatrogasne postrojbe u Đurđevcu, ovaj tjedan su završeni i radovi na postavljanju sunčane elektrane na dvorani Osnovne škole Đurđevac. 

Škola je u suradnji s Gradom Đurđevcom uspješno osigurala sredstva za gradnju sunčane elektrane snage 72,9 kW h. 

Vrijednost ugradnje sustava za korištenje obnovljivih izvora na osnovnoj školi je približno 747 tisuća kuna, a projekt sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) s otprilike 300 tisuća kuna.

 

Energetska obnova 

Cilj projekta je proizvodnja vlastite električne energije kako bi škola u cijelosti bila energetski neovisna i koristila samo proizvedenu struju, a posljedično će se smanjiti i emisija stakleničkih plinova, javlja Grad Đurđevac

"Prijašnjim projektima i mjerama poput zamjene krovišta i stolarije, modernizacijom rasvjete, pripremom tople vode i postavom vanjske energetski učinkovite ovojnice već smo značajno energetski obnovili našu školu, a ovaj projekt je samo nadogradnja. Pripremljeni su i projekti energetske obnove svih područnih škola, a i na vrtiću te kompostani u narednim danima postavit će se solarni moduli. Plan nam je da sve naše ustanove i tvrtke budu energetski učinkovitije i neovisne što će biti od velikog značaja u ovo vrijeme kad rastu cijene energenata", izjavio je gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči.

power and energy masters