Nekoliko država EU planira iskoristiti 672 milijarde eura za oporavak i otpornost kako bi proširili infrastrukturu za prirodni plin koristeći rupe u propisima fonda. Ti prijedlozi nisu u skladu s ciljevima Europskog zelenog sporazuma i nedavnim preporukama Međunarodne agencije za energiju da se ukine financiranje fosilnih goriva, upozorava CEE Bankwatch Network. Istraživanje Bankwatcha o Nacionalnim planovima oporavka u Bugarskoj, Češkoj, Poljskoj, Rumunjskoj i Slovačkoj otkriva ulaganja u prirodni plin u ukupnom iznosu više od 2 milijarde EUR. 

Zemlje koje u velikoj mjeri ovisne o ugljenu, poput Poljske, Češke ili Bugarske, smatraju prirodni plin potencijalnom zamjenom ili gorivom koje premošćuje. Ulaganja u plinske kotlove jedna su od najčešćih mjera koje je predložilo nekoliko država članica, uključujući Češku, Slovačku i Poljsku. Slovačka planira izdvojiti približno 50 milijuna eura za plinske kotlove kao način rješavanja energetskog siromaštva. 

U međuvremenu, Bugarska namjerava potrošiti 244 milijuna eura na projekt plinovoda Bulgartansgaza. Plinovodi bi trebali prevoziti plinove s niskim udjelom ugljika - bioplin i vodik, pomiješani u različitim omjerima s fosilnim plinom - prvenstveno do termoelektrana na ugljen a projekt će označiti prijelaz ugljena na plin.