Tijekom ljeta domaća brodarska tvrtka Jadroplov potpisala je ugovor o kupnji tankera za prijevoz ukapljenog naftnog plina (UNP, LPG, propan-butan) sa švicarskom tvrtkom Irus Holding. Prvi domaći tanker za prijevoz UNP-a još se gradi u japanskom brodogradilištu Sasaki i trebao bi biti isporučen do kraja listopada. Brod je izvorno građen upravo za Irus Holding, no kako je ta tvrtka naknadno promijenila poslovne planove, Jadroplov ga kupio za 25,15 mil. dolara. Ipak, brod će i dalje voziti za Irus Holding jer je s njime dogovoren trogodišnji najam s mogućnošću produljenja za još dvije godine, uz mogućnost povećanja naknade za dnevni najam zbog prilagodbe rastu cijena.

Time je domaći brodar (inače, u većinskom državnom vlasništvu) pridodao još jedan brod svojoj floti koju sada čini pet brodova, uglavnom za prijevoz rasutih tereta, ukupne nosivosti 242 727 tonaže prazne nosivosti (DWT). Ujedno se radi o velikom iskoraku za hrvatsko pomorstvo jer će brod biti registriran pod hrvatskom zastavom i pružit će mogućnost izobrazbe pomoraca i osposobljavanja Hrvatskog registra brodova za izdavanje klase za takav tip brodova.

Brod će nositi naziv oca hrvatske književnosti Marka Marulića. Dužina broda je 116,8 m, a širina 19 m, dok je nosivost 7000 t. Može postići brzinu 13 čvorova, a pokreće ga glavni stroj Hitachi-Man B&W snage 3000 kW. Kao gorivo može koristiti dizel ili UNP, a u njemu se može pohraniti 7500 m3 UNP-a u ukapljenom stanju, izvijestio je Jadroplov.