Manje nafte na tržištu znači više cijene

Autor: N. D. Objavljeno: 01.12.2023. 🕜 14:30 Lokacija: Beč (Austrija)
  • Rafinerija nafte Chao Praya na Tajlandu (izvornik: f11photo / Shutterstock, 2011.)

• rafinerije nafte, rafinerije, naftna industrija
    Izvor: f11photo / Shutterstock

Smanjenja proizvodnje su dobrovoljna, a hoće li biti poštivana, to je druga priča

Očekuje se da će cijene nafte porasti u Novoj godini nakon što su neki proizvođači nafte OPEC+ dobrovoljno obećali smanjiti proizvodnju.

Naftni je kartel u četvrtak objavio priopćenje u kojem nije službeno podržao smanjenje proizvodnje, ali su pojedine zemlje najavile dobrovoljna smanjenja od ukupno 2,2 milijuna barela dnevno za prvo tromjesečje 2024. godine.

Predvodnik smanjenja je Saudijska Arabija, koja će produžiti dobrovoljno smanjenje proizvodnje od milijun barela dnevno, koje je na snazi od srpnja, do kraja prvog tromjesečja 2024. Rusija je rekla da će smanjiti opskrbu za 300 000 barela dnevno sirove nafte i 200 000 barela po danu naftnih derivata u istom razdoblju, piše CNBC.

Irak smanjuje proizvodnju za 223.000 bpd, Ujedinjeni Arapski Emirati za 163.000 bpd, Kuvajt za 135.000 bpd, Kazahstan za 82.000 bpd, Alžir za 51.000 bpd i Oman za 42.000 bpd. Pošto su smanjenja dobrovoljna, pitanje je hoće li biti i provedena, a daljnja smanjenja bit će teže dogovoriti u okviru kartela, konstatirali su analitičari.

 
Neobična komunikacija

 

Način na koji su najavljena smanjenja proizvodnje također je potaknuo zbunjenost i skepticizam trgovaca. U prethodnim objavama, priopćenje za javnost OPEC+ sadržavalo je sve relevantne informacije. Ali u četvrtak su pojedine države članice izdale zasebne izjave o svojim dobrovoljnim rezovima.

Ako članice ispune obećana smanjenja, cijene sirove nafte će rasti. Za sada tržište nije reagiralo rastom cijena.

Kada rezovi isteknu na kraju prvog tromjesečja, ti bareli koji su maknuti s tržišta vratit će se samo postupno, "što bi trebalo pomoći da tržište nafte ostane u deficitu u prvoj polovici 2024. godine", napisao je analitičar UBS-a Giovanni Staunovo u bilješci nakon odluke, dodajući da očekuje porast cijena na tržištu s nedostatkom ponude. Treba pričekati i vidjeti što će se doista događati.

TAGOVI