MOL značajno smanjuje operativne troškove i kapitalna ulaganja

Autor: B.O. Objavljeno: 08.04.2020. 🕜 11:54 Lokacija: Budimpešta (Mađarska)

Cilj je sačuvati novčana sredstva i prebroditi ovo izazovno razdoblje

MOL Grupa se usredotočuje na zaštitu zdravlja i sigurnost zaposlenika te na prilagođavanje načina poslovanja kako bi se smanjilo širenje koronavirusa

Također, ova mađarska naftna i plinska kompanija prilagođava obujam proizvodnje u skladu s promijenjenom razinom potražnje na tržištu. Operativni troškovi i kapitalna ulaganja bit će značajno smanjena kako bi se sačuvala novčana sredstva i omogućilo kompaniji da uspješno prebrodi ovo izazovno razdoblje čak i u slučaju da kriza potraje dulje vrijeme.

 

Očuvanje gotovine 

Zbog neizvjesnosti o trajanju i utjecaju pandemije koronavirusa, ekstremnoj nestabilnosti vanjskog okruženja i nepredvidivosti potražnje u svim segmentima poslovanja, MOL je povukao svoje smjernice za EBITDA za 2020. godinu te je smanjio kapitalne troškove za najmanje 25 posto na ispod 1,5 milijardi dolara u 2020. nakon pregleda pojedinačnih projekata kako bi se odgodile investicije koje nisu od ključnog značaja. 

Zatim, kompletirao je obuhvatnu reviziju operativnih troškova radi očuvanja gotovine te je, među ostalim, zadržao dobit nakon oporezivanja iz 2019. dok se situacija ne normalizira. Nakon toga bi dobit mogla biti isplaćena u obliku dividendi, ako dioničari tako odluče, priopćeno je iz MOL Grupe. 


Sredstva za dezinfekciju 

"Iako je energetska industrija u povoljnijoj poziciji kad se radi o podnošenju ekonomskih teškoća u usporedbi s nekim drugim industrijama i ona ulazi u razdoblje neizvjesnosti s kojom se vjerojatno nikada nije suočila, sa scenarijima koji idu do krajnosti i koje je bilo nemoguće zamisliti prije samo nekoliko tjedana. Izuzetno sam ponosan na kolege koje su došle na ideju o prebacivanju proizvodne linije maziva u proizvodnju sredstava za dezinfekciju. Iako bi i u normalnim okolnostima ovo bio dobar poslovni prijedlog, u trenutnoj je situaciji naša odgovornost i obaveza da pronađemo inovativne ideje i rješenja koja će pomoći u sprječavanju širenja virusa, u zaštiti naših zaposlenih i u borbi protiv virusa rame uz rame s vladama, javnim institucijama i zajednicama u zemljama u kojima poslujemo", izjavio je predsjednik Upravnog Odbora i izvršni direktor MOL Grupe Zsolt Hernádi

Među operativnim novostima u ključnim poslovanjima ističe se kako je proizvodnja u Istraživanju i proizvodnji u prvom tromjesečju bila oko 110 tisuća barela ekvivalenata nafte po danu, što je u skladu s ranijim procjenama. Manja potražnja za gorivom, puni skladišni kapaciteti i smanjen rad rafinerija mogu, međutim, dovesti do privremenog smanjenja proizvodnje u nekim od MOL-ovih međunarodnih postrojenja, što bi potencijalno moglo biti nadoknađeno većim dodatnim udjelom u proizvodnji zbog niske cijene nafte. 

Uslijed neizvjesnog makroekonomskog okruženja, MOL mijenja smjernice za proizvodnju na 115-120 tisuća barela ekvivalenata nafte po danu sa 120 tisuća barela ekvivalenata nafte po danu (uz pretpostavku 6-mjesečnog doprinosa ACG). Kompanija je primijenila skup mjera kako bi prilagodila troškove i smanjila prag profitabilnosti portfelja u smjeru 25 dolara po barelu ekvivalenata nafte. 


Zatvorene granice 

Zatim, u Rafinerijama i marketingu su karantene u ključnim zemljama poslovanja rezultirale značajnim padom potražnje od 20 do 40 posto za ključne grupe proizvoda. Iako je ovo stvorilo operativne izazove i potrebu za stalnom optimizacijom svih visokokvalitetnih rafinerijskih proizvoda, MOL trenutačno koristi atraktivne marže tako što održava rad svih rafinerija, čak i ondje gdje je smanjen obujam rada. MOL će nastaviti osiguravati i stalnu opskrbu naftom i kemijskim proizvodima u svim ključnim zemljama. 

U Uslugama kupcima i maloprodaji je nakon snažnih operativnih i financijskih rezultata u prvom tromjesečju MOL Grupa doživjela pad prodaje jer su granice zatvorene i društvene aktivnosti ograničene. Kao rezultat toga, Grupa je preusmjerila poslovanje kako bi osigurala pouzdanu i sigurnu opskrbu u cijeloj svojoj mreži te pozitivan novčani tok. 

Ciljevi i smjernice postavljeni za 2020. i ovdje se povlače budući da je nepoznato koliko će dugo trajati mjere koje ograničavaju putovanja koja nisu nužna.

TAGOVI