I Petrol na udaru koronavirusa

Autor: B.L. Objavljeno: 03.04.2020. 🕜 12:15 Lokacija: Ljubljana (Slovenija)

Ambiciozni poslovni planovi morat će se svesti u razumnije okvire

Pandemija koronavirusa utjecat će i već itekako utječe i na poslovanje i na poslovne planove slovenske energetske tvrtke Petrol. Tako je već sada otkazana skupština tvrtke koja je bila sazvana za 23.4.2020. godine. Naime, nemoguće je organizirati takav skup jer je na skupštinama Petrola redovito prisutno iznimno mnogo dioničara (a ima ih više od 20 000). 

Isto tako, tvrtka je već upozorila da će pandemija ugroziti planirane poslovne rezultate za 2020. godinu.


Pad prodaje u Sloveniji i Hrvatskoj

Na svim tržištima na kojima posluje Petrol se suočava s padom prodaje i naftnih derivata i druge robe, a do najvećeg smanjenja došlo je na dva njegova glavna tržišta: slovenskom i hrvatskom. Tako je pad prodaje na benzinskim postajama u Sloveniji već sada veći od 50%, dok su neke djelatnosti (kafići uz postaje, autopraonice) prekinute. 

Ipak, unatoč nedavnom potresu u Zagrebu, sjedište Petrolove hrvatske podružnice posluje neometano, baš kao i benzinske postaje u Hrvatskoj (dakako, uz također značajno smanjen promet). 
S druge strane, opskrba energentima i uz ograničenja s obzirom na radno vrijeme beniznskih postaja u Slovenji nije ugrožena, no ako ipak dođe do poteškoća, Petrol za to ima pripremljene akcijske planove. 


Dio radnika već na čekanju

Tvrtka već provodi racionalizaciju poslovanja pri čemu je naglasak na osiguravanju dovoljnog broja djelatnika na benzinskim postajama, dok svi drugi rade od kuće. No, jedan dio zaposlenih upućen je na čekanje, dok su članovi Nadzornog odbora tvrtke svoje naknade smanjili za 30%, izvijestio je slovenski dnevnik 'Delo.'

TAGOVI